Museum informatie

RKD-Ned. Instituut voor Kunstgeschiedenis
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE
Den Haag

070 3339777
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Dagpas€5
Jaarpas€42
star_border Niet te zien op MuseumTV

RKD-Ned. Instituut voor Kunstgeschiedenis


Verschillende verzamelingen beelddocumentatie en catalogi vormen de basis voor het RKD-Ned. Instituut voor Kunstgeschiedenis. Dr. Cornelis Hofstede de Groot (1863-1930) zorgde voor de eerste grote donatie met een verzameling van 100.000 foto’s van de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst uit de 17e eeuw. Kunstkenner Frits Lugt (1884-1970) voegde hier nog eens 100.000 reproducties, 22.000 veilingcatalogi en boeken aan toe. Uiteindelijk werd het raamwerk voor het museum afgemaakt door dr. E.A. van Beresteyn (1876-1948) met zijn materiaal betreffend het Nederlandse portret. Deze basis werd na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met internationale en nationale kunst. Hierdoor is het instituut uitgegroeid tot belangrijk documentatiecentrum voor de kunstgeschiedenis.

Collectie

De gigantische collectie bestaat ondertussen uit meer dan zes miljoen foto’s, analoog en digitaal. Verder voornamelijk uit reproducties en dia’s van kunstwerken. Hiermee is het een van de grootste verzamelingen van beelddocumentatie in de wereld. De focus van de tentoonstelling ligt voornamelijk op de Nederlandse kunst van de late middeleeuwen tot en met het heden, maar er is ook aandacht voor buitenlandse kunstenaars. Deze gigantische collectie is onderverdeeld in verschillende groepen. Zo zijn onderwerpen die aan bod komen: oude Nederlandse schilder- en tekenkunst, 19e-eeuwse kunst, moderne kunst, buitenlandse kunst, iconografie, historische topografie, portreticonografie en historische interieurs.

Arrangementen

Er is een 45 minuten durende rondleiding te volgen die je een algemene indruk van het museum geeft. Na een korte introductie vervolg je de tour met een stop in de studiezaal. Hierbij wordt extra informatie gegeven over verschillende collectieonderdelen. Voor mensen met nog meer interesse is er de mogelijkheid om kennis op te doen voor je eigen onderzoek. Een gevarieerd programma kan aangeboden worden door de specialisten van het kennisinstituut van het museum. Hierbij kan maatwerk aangevraagd worden. Verder kan je nog beeldmateriaal aanvragen voor eigen projecten en kan er materiaal in bruikleen genomen worden. Ook is er een webshop waar je boeken en printen kunt bestellen.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum