Museum informatie

Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514 BP
Enschede

053 2012000
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
Groepen vanaf 10 personen p.p.€10.00
Studenten & CJP€7.00
Jeugd t/m 17 jaar, Museumkaart, Vrienden, weldoeners, Vereniging Rembrandt, studenten van ArtEZ Enschede/AKI/UT/Saxion en ROC Enschede & ICOM Gratis
starTe zien op MuseumTV

Rijksmuseum Twenthe


Het museum noemt zichzelf het museum van de verbeelding. Het Rijksmuseum Twenthe stelt dat het de verbeelding is die kunstwerken tot leven brengt. Het is je verbeeldingskracht die maakt dat je verhalen kunst ontrafelen en een verleden creëert bij het werk.

Het Rijksmuseum Twenthe is voortgekomen uit een initiatief van de Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek die zijn schilderscollectie in een nieuw museum wilde onderbrengen. Dankzij zijn familie is het museum er ook echt na zijn dood gekomen. Het museum begon met ongeveer 140 werken, voornamelijk schilderijen vanaf de middeleeuwen tot en met de 19de eeuw, verzameld door Jan Bernard Heek. Het Rijksmuseum Twenthe werd in opdracht van de familie Van Heek ontworpen door Karel Muller en Anton Beudt. Het museum is meerdere keren uitgebreid, steeds in de stijl van de originele architectuur.

Collectie van Rijksmuseum Twenthe

De collectie van het museum is aanzienlijk gegroeid in de afgelopen eeuw. De collectie bestaat nu uit ongeveer 8000 werken uit de 13e eeuw tot heden. Het Rijksmuseum Twenthe is het enige museum in Noord- en Oost-Nederland die een rijke collectie heeft van die omvang. Rijksmuseum Twenthe vertelt namelijk het volledige verhaal van de beeldende en toegepaste kunst van de middeleeuwen tot en met de 21ste eeuw.

De collectie 1300-1500 heeft schilderijen, heiligenbeelden, handschriften, reliekschrijnen en doopvonten. Schilderijen en altaarstukken van onder anderen Tilman van der Burch.

Van de tijd rond 1600 staan er portretten en landschappen in het museum. Bij de 17de eeuwse stukken vind je landschappen van Jacob van Ruisdael en Aelbert Cuyp. Ook zijn hier portretten, genrestukken, stillevens en tot slot Delfts aardewerk en zilver te zien.

Vanuit de 18e eeuw zijn portretten en genrestukken van onder andere Cornelis Troost te bezichtigen. Daarnaat zie je bijbelse en mythologische voorstellingen van Jacob de Wit en Nicolaas Verkolje. Als laatste staat er Delfts aardewerk en porselein uit Meissen en Loosdrecht tentoongesteld. Als je langs stukken uit de 19de eeuw loopt, zie je schilderijen van de Romantiek in Nederland, School van Barbizon, Haagse School, Amsterdamse School en Impressionisme terugkomen.

Bij stukken uit de vroege 20ste eeuw zie je werken van de stromingen zoals expressionisme, abstracte kunst en de Stijl. In de collectie van na 1945 is Cobra vertegenwoordigd met bijvoorbeeld Karel Appel. Ook vind je hier abstracte, systematische en fundamentele kunst, schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.