Museum informatie

Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC
Leiden

071 - 751 99 99
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.00
CJP€8.00
Kinderen 4 t/m 17€5.5
Kinderen 0 t/m 3, Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, studenten MBO/HBO/WO & LUMC personeelspas Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Rijksmuseum Boerhaave


Kom naar Rijksmuseum Boerhaave en leer meer over de wereld van de wetenschap en geneeskunde. Over verschillende onderzoekers en welke ontdekkingen zij hebben gedaan.

Herman Boerhaave

Het museum is vernoemd naar Herman Boerhaave. Hij was in zijn tijd één van de bekendste mannen van Europa. Hij was niet alleen een onderzoeker, maar ook een arts, anatoom, botanicus, humanist en scheikundige. Ook was hij docent en rector magnificus van de Universiteit van Leiden. Tevens was hij directeur van de Hortus Botanicus in Leiden.

De collectie

De collectie van Rijksmuseum Boerhaave toont vijf eeuwen aan wetenschapsgeschiedenis in Nederland. In de wetenschapsgeschiedenis draait het om nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Deze onderwerpen komen terug in de topstukken van het museum. Zo zie je onder andere een tandartsstoel, microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, anatomische preparaten, voorwerpen van Nederlandse Nobelprijswinnaars en de eerste slingerklok van Christiaan Huygens. Het museum biedt een kijkje in de wereld van de wetenschap voor bezoekers van alle leeftijden.

Anatomisch Theater

In Rijksmuseum Boerhaave vind je een Anatomisch Theater. Erg uniek, want het is het enige in Nederland. Het is een replica van het theater van de Leidse universiteit die in 1594 opende. Daar werden vroeger anatomische lessen gegeven en konden studenten, burgers en chirurgijns meekijken hoe de hoogleraar anatomie z’n gang ging. In het museum kun je zelf plaatsnemen in het anatomisch theater en krijg je een idee van hoe het er vroeger aan toe ging.

Benieuwd naar al die bijzondere ontdekkingen? Breng dan een bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave en kom er nog meer over te weten!

 
 

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.