Museum informatie

Paleis Het Loo
Koninklijk Park 1
7315 JA
Apeldoorn

31 (0)55 577 24 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassene (vanaf 13 jaar)€8.5
4 t/m 12 jaar€3.00
Gezinskaart (2 volw. + 4 kids)€21.00
CJP (Cultuurkaart)€5.00
Kinderen t/m 3 jaar, Museumkaart, Vrienden van Paleis het Loo, Vereniging Rembrandt & BankGiro Loterij VIP-kaart. Gratis
Paleis het Loo is gesloten tot de zomer. Kijk voor meer informatie op de website. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Paleis Het Loo


In het museum kun je de wereld van de Oranjes ontdekken tijdens de afgelopen eeuwen. Paleis Het Loo is een voormalig Koninklijk paleis en nu een nationaal museum. Het Paleis is een mix van het paleis zelf, tuinen en een museum. Het wil voor een zo breed mogelijk publiek de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau en zijn wooncultuur op een aansprekende manier tonen. Paleis Het Loo is ontworpen door Jacob Roman.

De verbouwing

Paleis Het Loo wordt vernieuwd en verbouwd; in 2021 opent het geheel vernieuwde museum zijn deuren met maar liefst 5.000m2 ondergrondse uitbreiding voor publieksfaciliteiten, tentoonstellingen en vernieuwde presentaties. Ook al is het hoofdgebouw momenteel gesloten, in de zomer zijn de tuinen en de stallen BuitenGewoon Open met vele evenementen voor jong en oud. Ook is er dit jaar voor het eerst hedendaagse kunst te zien in de paleistuin; de beroemde Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontwierp The Garden of Earthly Worries, vier imposante eigentijdse sculpturen die een spannend contrast vormen met de baroktuin. Bezoekers kunnen met een lift aan de buitenzijde van het paleis naar het dak voor een uniek uitzicht op de tuinen en de bouwwerkzaamheden aan de voorzijde van het paleis.

Collectie

De collectie van Paleis Het Loo beschikt over zowel eigen collectie als over bruiklenen. De verzameling telt ongeveer 160.000 voorwerpen en bestaat uit verschillende deelcollecties: schilderijen, sculpturen, meubelen, kunstnijverheid, textiel, kostuums, tekeningen, prenten en foto’s, orden en onderscheidingen, boeken en rijtuigen. Daarnaast beheert Paleis Het Loo een deel van de Nationale Plantencollectie.

Geschiedenis van Paleis Het Loo

Stadhouder Willem III kocht in 1684 het middeleeuwse kasteel ‘Het Oude Loo’, om ernaast een nieuw jachtverblijf te bouwen. Dit verblijf werd vooral gebruikt als buitenverblijf voor zijn vrouw Mary II Stuart. Nadat Willem III Koning van Engeland was geworden, breidde hij het paleis uit. Men bouwde vier paviljoenen die het middendeel met de Oost- en de Westvleugel te verbinden. In 1807 liet Lodewijk Napoleon het uiterlijk van het paleis ingrijpend veranderen. Hij pleisterde het paleis grijs-wit. Over de 17e eeuwse baroktuinen liet hij een landschapspark in romantische stijl aanleggen. Met Koning Willem I kwam de terugkeer van de Oranjes in het paleis. Koningin Wilhelmina liet het paleis in 1911 uitbreiden met een extra verdieping en een aantal extra gebouwen. In 1970 werd besloten om van het paleis een museum te maken en in 1977 ging de ingrijpende restauratie van start.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.