Museum informatie

Oudheidkamer Texel
Kogerstraat 1
1791 EN
Den Burg

0222-313135
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0016:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.20
Kinderen 4-13 jaar€1.80
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Schoolgroepen€1
Landelijke Museumkaart Gratis
Texelse museumpas Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Oudheidkamer Texel


In het midden van Den Burg staat een prachtig huis uit 1599. Dit is een van de oudste huizen die nog op het eiland Texel aanwezig is. Dit huis is ingericht zoals je oma’s oma’s huis eruit zou zien. Hier kun je ontdekken hoe mensen vroeger leefden.

Collectie

Alle kamers zijn rijk ingericht en geven authentiek weer hoe mensen honderden jaren geleden leefden. Zo heb je een woonkamer waar mensen een groot deel van hun leven spendeerde. Er staat daar onder andere een zeventiende-eeuwse bedstede. Deze was zo ingericht dat je rechtop sliep omdat men toen dacht dat dit nodig was voor een gezonde bloedsomloop. Verder zie je nog ouderwetse luiers drogen aan een rek. Ook is er een hoge en slanke kolenkachel met een rijkversierde schouw bedekt in bijzonder tegelwerk. Andere aspecten van het dagelijks leven die belicht worden zijn koken en tuinieren. Net als de woonkamer is de keuken compleet ingericht en is de tafel gedekt. Een van de hoogtepunten van het museum is een oud kookboek uit 1857 die ook de inspiratiebron was om een nieuw boek te maken die veel ideeën biedt om zelf oude Texelse gerechten te maken. En gelukkig zijn de ingrediënten voor deze heerlijke gerechten vers en binnen handbereik in het museum. Dit komt omdat ze een heuse kruidentuin hebben achter het museum. Dit is de kleinste openbare kruidentuin van Nederland en is zo’n 70 vierkante meter groot. Het hoogtepunt van de tuin is de schermbloemige zwartmoeskervel. Deze wilde groente werd vroeger is soep verwerkt maar men dacht dat deze plant uitgestorven was, totdat het in 1944 herontdekt werd.

Arrangementen

Voor kinderen is er een leuke speurtocht te volgen in het museum. Dit is een fotospeurtocht waarbij je op zoek gaat naar verschillende dieren en ontdek je waarom ze vroeger zo belangrijk waren en hoe zij mensen hielpen met het dagelijks leven. Zij gaven melk, trokken karren en bewaakten het erf. Ouders kunnen natuurlijk ook mee op zoek met hun kinderen.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum