Museum informatie

Openluchtmuseum Ootmarsum
Commanderieplein 2
7631 EA
Ootmarsum

0541 293 099
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen 17-64 jaar€7
65+€6
kinderen tot en met 10 jaar Gratis
kinderen 11 tot en met 16 jaar€6
Museumjaarkaart Gratis
november: dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur december en januari: weekenden van 10.00 tot 16.00 uur
starTe zien op MuseumTV

Openluchtmuseum Ootmarsum


Het Openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee op een reis door de tijd. Een prachtige omgeving is bestippeld met 18 prachtige authentieke gebouwen met elk een eigen collecte en verhaal die je meeneemt naar het Twente van vroeger. Deze bouwsels zijn gevuld met een grote hoeveelheid alledaagse objecten die een beeld geven van het leven op het platteland 100 jaar geleden. Buiten het platteland vertelt het museum ook het verhaal van de ‘Heeren.’ Deze bestuurderslieden van vroeger zijn onder andere de commandeur, de Drost en de Hofmeier.

Collectie

Er zijn dus twee grote onderdelen van het museum, het boerenleven en het leven van de heren. In dit openluchtmuseum kun je dus op levensechte wijze leren hoe de boeren leefden al die jaren geleden. Je loopt rond in een authentieke boerderij en bent vrij om de prachtig ingerichte gebouwen binnen te lopen. Je ziet hier hoe dicht bij de natuur deze mensen leefden. Ze waren sober, eenvoudig, ambachtelijk en zelfvoorzienend. Je leert alles over de tradities en beroepen door middel van gereedschappen. Zie hoe een wever, smid, houtbewerker en spinner hun dag vulden al die jaren geleden. Verder leer je over het leven van de mensen die aangesteld werden om dit alles te beheren. De Hofmeier mocht uit naam van de bisschop de meer dan 100 boerderijen beheren. De Drost van Twente mocht uit naam van de stadhouder rechtspreken en belasting innen en de Commandeur woonde in het lokale klooster.

Arrangementen

Op aanvraag zijn er meerdere arrangementen voor rondleidingen. Er zijn verschillende pakketten samen te stellen die altijd een bezoek aan het museum bevatten maar ook gecombineerd kunnen worden met een wandeltocht. Voor kinderen zijn er schooluitjes te verkrijgen en ook is er de mogelijkheid om te trouwen op deze mooie locatie. In de museumwinkel zijn veel verschillende aandenkens te kopen. Er zijn heerlijke versnaperingen te verkrijgen zoals regionale jam, snoepgoed en honingproducten. Of spendeer een avond met nostalgische bordspellen en speelgoed die er te verkrijgen zijn. Ook zijn er mooie kaarten, agenda’s en kalenders.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum