Museum informatie

Oorlogsmuseum Overloon

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier (vanaf 13 jaar)€17.50
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€12.50
Nederlandse Veteranenpas€12.50
Museumkaart Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Oorlogsmuseum Overloon


De Britse generaal Montgomery bedacht in 1944 het aanvalsplan Market Garden. Door te landen bij Arnhem zouden de geallieerden een kleine weg vrijmaken die ze de mogelijkheid gaf om door te trekken naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Het plan lukte gedeeltelijk maar de corridor was echter nog te smal. Toen ze dit pad probeerden te vergroten werden ze afgesneden door de Duitsers waarna er een gevecht ontstond tussen de Duitse Panther-tanks en de Amerikaanse Sherman-tanks nabij het plaatsje Overloon. Dit gevecht duurde bijna drie weken en is het grootste tankgevecht op Nederlandse bodem in de geschiedenis. Het museum werd opgericht door de Overloner Harrie van Daal. Hij was ambtenaar tijdens de jaren ’30 en had besloten het slagveld van het Belgische Ieper te bezoeken dat bekend is van de Eerste Wereldoorlog. Dit maakte diepe impact op hem. Hij bleef ambtenaar tijdens de oorlog en bij de slag bij Overloon werd zijn eigen achtertuin veranderd in een niemandsland. Hij vond dat deze slag wel een monument verdiende en in 1946 werd het museum geopend. Tegenwoordig bestaat de collectie van het museum uit voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en een grote hoeveelheid historisch materiaal die je het hele verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertellen.

Arrangementen

In het museum kan na een bezoek een heerlijk kopje koffie of thee gedronken worden. Het sfeervolle museum café heeft een prachtig terras omringd door natuur waar je met lekker weer heerlijk kunt zitten. Ook is er recentelijk een echte fietsbrug geïnstalleerd in het museum. Hierdoor kunnen fietsers gratis een kijkje nemen in het museum door boven de collectie langs te fietsen. Je hebt dan een prachtig uitzicht op de meer dan honderd militaire voertuigen. Een van deze voertuigen is de unieke Horsa Glider. Dit is een speciaal houten zweefvliegtuig waarvan er maar 4000 zijn gemaakt en waarvan er geen overgebleven zijn. Daarom is deze exacte replica zo’n uniek item.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum