Museum informatie

Onderduikersmuseum De Duikelaar

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen tot 13 jaar Gratis
Veteranenpas Gratis
De openingstijden zijn seizoensgebonden. Ga voor de meest actuele informatie naar de website van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Onderduikersmuseum De Duikelaar


Onderduikersmuseum De Duikelaar vertelt het verhaal van onderduikers en toont andere oorlogsherinneringen uit Nieuwlande. De naam van het museum is afgeleid van het illegale krantje uit Nieuwlande. Dit krantje met cartoons werd gemaakt door twee joodse jongens. Deze jongens, Peter en Herman, zaten ondergedoken onder de vloer van de gereformeerde kerk.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Onderduikersmuseum De Duikelaar

witregel

Onderduiken in Nieuwlande

Peter en Herman zijn twee van de vele (joodse) onderduikers die Nieuwlande kende. Het dorp had tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot netwerk van onderduikadressen. Deze onderduikadressen zaten in het dorp, maar ook in het bosgebied erbuiten.

Het dorp dat zweeg

Nieuwlande wordt nu ook wel ‘het dorp dat zweeg’ genoemd. Het dorp werd zo genoemd omdat het hele dorp goed samenwerkte in de strijd om joden te beschermen. Nieuwlande kreeg als dorp zelfs de Yad Vashem-onderscheiding en een speciale plek in het Holocaust Park in Jeruzalem. Yad Vashem is een onderscheiding voor niet-joden die joden met gevaar voor eigen leven hielpen tijdens de oorlog. ‘Nieuwlande een dorp dat zweeg’ was ook de naam van een privémuseum dat opgericht is door Jo Schonewille. Een deel van de collectie van dit museum staat nu tentoongesteld in Onderduikersmuseum De Duikelaar. Deze collectie bestaat uit foto’s, kranten, pamfletten, posters en boeken over (de onderduikgeschiedenis van) Nieuwlande en bekende personen.

De collectie van Onderduikersmuseum De Duikelaar

Met de gehele collectie wil het Onderduikersmuseum De Duikelaar de geschiedenis van Nieuwlande en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog in leven houden. In het museum worden de verhalen verteld van zowel onderduikers en onderduikgevers als het verzet in en om Nieuwlande. In het museum staat ook een eerbetoon aan de bewoners van het dorp die de onderduikers hielpen.

Jouw bezoek aan Onderduikersmuseum De Duikelaar

Wil je het museum zelf bezoeken? Bekijk dan de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen, bekijk je onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum