Museum informatie

Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24
9711 HZ
Groningen

+31 (0)503122202
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Senioren (65+)€4.5
Kinderen tot 7 Gratis
Kinderen tot 7 gratis Kinderen 7 t/m 14€4.5
CJP€4.5
Museumjaarkaarthouders Gratis
Groepen vanaf 20 personen€4.5
starTe zien op MuseumTV

Noordelijk Scheepvaartmuseum


In twee prachtige 14e-eeuwse panden, staat in de stad Groningen het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Hier wordt de geschiedenis van de scheepvaart in Noord-Nederland het hele jaar door weergegeven.  Daarnaast staan er in het museum afwisselend kunst en historische tentoonstellingen. Verdere speerpunten van het museum zijn ook aandacht bieden aan de provincie buiten de stad, aandacht voor het verhaal van Groningen en haar bewoners en ook buiten de museummuren evenementen organiseren. Het museum heeft meerdere zalen met miniatuurschepen, scheepswerktuigen en machines en zelfs een geheel museumschip: de Emma! Dus wil je meer leren over de geschiedenis van de stad Groningen en de scheepvaart in het Noorden? Breng dan een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum!

Doelstellingen en de collectie

Het museum is opgericht in 1930 door een bankier, een scheepvaartinspecteur en een directeur van de de scheepvaartschool met het doel de geschiedenis van de scheepvaart in het Noorden van het land een plek te geven. De collectie bestaat uit scheepsmodellen, portretten, scheepsonderdelen, motoren en vlaggen. Daarnaast zijn er ook veel foto’s en scheepsbouwtekeningen. Echter, door de jaren heen is de missie van het museum verbreed door de algemene geschiedenis van de Stad en ommelanden te tonen en sinds 2014 is het doel voor ogen gesteld om het algemeen historisch centrum van de stad te worden.

Activiteiten en mogelijkheden

Voor kinderen worden vele activiteiten aangeboden. Er zijn speurtochten, kinderfeestjes en meerdere opties voor onderwijs. Als je naar het museum komt met de klas zijn er meerdere educatieve pakketten beschikbaar. Voor volwassenen zijn er ook onderzoeksopties. Digitaal er zijn databases beschikbaar over rolplaten en Monsterrollen van Noord-Nederland. Ook is er een brochure voor onderzoek naar schepen. Er is ook een educatieve Smartphone Tour, waar je vanuit je mobiel extra audiovisuele informatie kunt krijgen over de objecten in het museum. In de museumwinkel is een groot aantal boeken, ansichtkaarten en curiosa te koop en is ook toegankelijk voor niet-museumbezoekers. Als laatste zijn er opties om het museumschip te huren voor uitjes en en zelfs voor bedrijfsvergaderingen.

Toekomst

Op het moment is een verandering in gang gezet. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt namelijk het Museum aan de A. Dit is een proces wat bezig is en waardoor de onderwerpen van het museum verder zullen reiken dan alleen de scheepvaart, en ook meer stadsgeschiedenis erbij gaan betrekken.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.