Museum informatie

Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2
8911 EM
Leeuwarden

058 233 22 44
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassene€13.00
Kind 4 t/m 18 jr€6.50
Kind t/m 3 jaar Gratis
Student€8.50
In officiële schoolvakanties en in de maanden juli en augustus ook op maandag geopend van 10:00 - 17:00
starTe zien op MuseumTV

Natuurmuseum Fryslân


In Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden ontdek je van alles over de natuur. Van de kleinste insecten tot enorme skeletten van potvissen: alles komt voorbij. 

Collectie

Het museum bezit een collectie die zó groot is dat niet alles een vaste plek kan hebben in het museum. Nog geen tien procent van alle voorwerpen heeft een plek gekregen. De overige 347.000 voorwerpen liggen veilig opgeslagen in het depot Kolleksje Sintrum Fryslân. 

De collectie van het museum richt zich voornamelijk op vogels, maar bevat daarnaast ook onder andere nachtvlinders, zoogdieren en zwerfstenen. De regel die het museum nu hanteert voor het toevoegen van nieuwe dieren aan de collectie is dat het afkomstig moet zijn uit Noord-Nederland. Door schenkingen en legaten verzamelt het museum haar voorwerpen. Deze kunnen ook worden aangeboden voor wetenschappelijk onderzoek. Het speciale preparateursteam van het museum laat je in het Open Atelier graag zien hoe zij deze dode mus schoonmaken en prepareren om op te zetten. Dit doen zij overigens niet alleen voor vogels. Het team zet allerlei verschillende dieren op, van mus tot olifant. 

Inventarisatie

Voor het behoud van de natuur is het belangrijk om te weten in welke conditie deze verkeert. In het aangelegde Leeuwarder bos wordt hierom sinds februari 2012 een uitgebreide inventarisatie gedaan waar Natuurmuseum Fryslân bij betrokken is.

Door het inventariseren van vogels, zoogdieren, insecten en waterdieren kan de diversiteit van het gebied worden vastgesteld. Zijn er veranderingen in de aantallen of zijn er soorten af- of toegenomen? Inmiddels zijn er al meer dan 2600 verschillende planten, dieren en paddenstoelen vastgesteld. Regelmatig worden er in het bos activiteiten georganiseerd om gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe soorten. Het vaststellen van al deze planten en dieren gebeurt niet alleen overdag, maar op ieder moment van de dag. Sommige dieren laten zich bijvoorbeeld alleen s’ nachts zien en andere dieren tonen zich juist alleen bij ochtenddauw. Door de inventarisatie zijn er sinds 2012 meer dan honderd zeldzame dier- en plantsoorten ontdekt in de omgeving. Eén daarvan is de zeldzame spin Segestria florentina. Deze spin was voorheen nog nooit eerder vastgesteld noordelijker dan Amsterdam en nu is er in het Leeuwarder bos dus een nieuw soort ontdekt. 

Naast het inventariseren van de dieren en planten in het Leeuwarder bos, houdt het museum zich ook bezig met het verzamelen van schelpen, het kweken van paddenstoelen en een grootschalig onderzoek naar ransuilen. Alle informatie over deze onderzoeken en deelname aan deze werkgroepen kan je vinden op de website van Natuurmuseum Fryslân.

Presentaties en tentoonstellingen

Als bezoeker is er in het museum voldoende te zien en beleven. Zo kan je op OnderWaterSafari of op bezoek gaan in Verwonderland. Naast de vaste collectie van het museum zijn er ook regelmatig wisseltentoonstellingen te zien. Met het uitgebreide programma en de wisselende activiteiten is er iedere keer weer wat nieuws te beleven in het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum