Museum informatie

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassen€9.00
CJP / Student€8.00
65+€7.00
Kinderen (5 t/m 11 jaar)€6.00
Museumkaart, kinderen (t/m 4 jaar) Gratis
starTe zien op MuseumTV

Natuurhistorisch Museum Maastricht


Het Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHM) is een natuurhistorisch museum gevestigd in het voormalige Grauwzustersklooster in het centrum van Maastricht. Het museum is vooral bekend vanwege de voor Nederland unieke collectie krijtfossielen, waaronder diverse mosasaurussen, prognathodons en hadrosaurussen.

witregel

Alle dingen die je moet weten over Natuurhistorisch Museum Maastricht

witregel

Nederlandse dinosauriërs

Aan het eind van het Krijt leefden in zee reusachtige roofreptielen: de mosasauriërs. Uit de Maastrichtse krijtkalksteen kennen we de fossielen van vijf soorten mosasauriërs. 65 miljoen jaar geleden stierven ze allemaal uit, maar tot die tijd waren het de onbetwiste heersers van de zee. Tussen de resten van alle fossiele zeedieren vinden we heel af en toe een stukje van een landdier: een afgekloven stukje dinosaurusbot. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft de grootste verzameling Nederlandse dinosaurusbotten… een handjevol! Toch kon op basis van die paar kleine botjes een compleet skelet gereconstrueerd worden.

Het insectarium en de museumtuin

In het insectarium, ofwel de insectenkamer ontdek je de ongelooflijke diversiteit aan insecten die je in Limburg kan tegenkomen. Ook heeft het museum een eigen Museumtuin, waar je wederom alles kan leren over de natuur van vroeger en nu in Limburg. In de Wevertuin bijvoorbeeld, staan een groot aantal karakteristieke, bijzondere wilde planten, met name veel kalkgraslandsoorten. Bijzonder weetje: de wilde planten van Zuid-Limburg lijken meer op de Midden-Europese flora dan op die van de rest van Nederland. Veel soorten tref je nergens anders in Nederland aan. In de Maastrichtientuin zijn er planten te vinden die verre verwanten zijn van de planten uit het laatste stukje van het Krijt-tijdperk (ca. 70.6 – 65.6 miljoen jaar geleden). Ook kun je je het hele jaar door verbazen over het fascinerende leven van de bijen in de bijenkast.

ENCI-gebied

Natuurmonumenten gaat de bijzondere natuur in de ENCI-groeve beheren. Zo zijn er heischrale graslanden, kalkrotsen, kalkmoerassen en voor Nederland zeldzame kalkgraslanden te vinden. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht documenteert de huidige flora en fauna van dit gebied en heeft in haar collecties veel fossielen die in de ENCI-groeve gevonden zijn. Mosasaurus Bèr is hier de bekendste van. De Universiteit Maastricht doet onderzoek naar de collecties die het Museum beheert en uitbreidt. Deze combinatie; natuurontwikkeling, documenteren en collectioneren, de mogelijkheden van wetenschappelijk onderzoek ín de vindplaats van de collectie is absoluut uniek.

Sciencelab

In het Sciencelab en Educatielab, dé plek waar een brug wordt gemaakt tussen leerlingen en wetenschappers. Ze kunnen met hen in gesprek en al hun vragen stellen. Zelfs meekijken met een preparatie van Mosasaurussen! Een wetenschappelijke illustrator of een bioloog aan het werk zien? Ook dat is mogelijk.

Jouw bezoek aan Natuurhistorisch Museum Maastricht

Bereid je bezoek aan het Natuurhistorisch Museum goed voor met de praktische informatie die je aan de linkerkant van deze pagina vindt. Zo lees je er meer over openingstijden, adresgegevens en entreeprijzen. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum