Museum informatie

Nationaal Onderduikmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Jongeren (13 t/m 17 jaar) / CJP / Student€6.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€4.50
Museumkaart / ICOM / kinderen (t/m 3 jaar) / veteranen Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Nationaal Onderduikmuseum


De missie van het Nationaal Onderduikmuseum is om jong en oud aan te zetten tot reflectie en bezinning op racisme, fascisme en discriminatie in het verleden, heden en mogelijk ook in de toekomst.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Nationaal Onderduikmuseum

witregel

Goed of fout in het Nationaal Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum vertelt over het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Het museum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren. Beleef hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Bemerk dat er bij goed of fout veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit.

Meer dan alleen onderduiken

Naast het onderduikthema vertelt het museum ook het verhaal over het leven en werken in Aalten en omgeving door de tijd heen. Dit gaat terug tot de prehistorie en laat de agrarische ontwikkeling en de overgang naar het industriële tijdperk zien.  De textielindustrie is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Aalten. Bezoek de textielkamer en maak kennis met de families Driessen die begin 19e eeuw vanuit Duitsland naar Aalten kwamen om hier fabrieken op te richten.

Hoornindustrie

Uniek in Nederland is de hoornindustrie die van 1855 tot midden vorige eeuw in Aalten bloeide. ‘Duitsche pijpen’, wandelstokken, knopen en kammen waren de voornaamste producten. In de Hoornkamer zie je deze en nog andere voorwerpen van hoorn en maak je kennis met de vijf families die de hoornindustrie in Aalten gestalte hebben gegeven.

Escape jezelf naar de vrijheid

Het museum heeft ook de Escaperoom voor de vrijheid. Wanneer je deze escaperoom binnentreedt heb je aan de deur met je vrijheid betaald. In de escaperoom krijg je de vraagstukken en de dilemma’s die iedereen zal tegenkomen wanneer hij of zij moet vluchten.

Jouw bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum

Bekijk de korte documentaire die we maakten in het museum om alvast een voorproefje te krijgen. Ben je overtuigd en wil je de collectie met eigen ogen aanschouwen? Bereid je dan voor op je bezoek met de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Alle actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen vind je op de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum