Museum informatie

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT
Vught

073 6566764
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Individuele bezoekers€11
10 t/m 17 jaar€4
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Monument Kamp Vught


Wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd mag nooit vergeten worden. Daarom speelt Nationaal Monument Kamp Vught een belangrijke functie in de herinneringscultuur van de oorlog. Tijdens de oorlog was Vught het enige concentratiekamp dat buiten nazi-Duitsland en het door hen geannexeerde gebied stond. Het werd door de Waffen SS gebouwd vanwege de ondercapaciteit van doorgangskampen Amersfoort en Westerbork. Het kamp werd ontworpen naar het model van de andere concentratiekampen in nazi-Duitsland zelf en werd ook direct aangestuurd door het hoofdkantoor in Berlijn. In 1986 werd de stichting nationaal Monument Kamp Vught opgericht om het kamp zo veel mogelijk renoveren om het weer te geven in zijn oude staat. In 1990 is het kamp opgengesteld voor publiek en in 2002 kwam er een nieuw herrineringscentrum.

In het kamp

De eerste gevangenen kwamen aan in 1943 en waren al compleet afgebeuld en uitgehongerd. Het kamp was nog niet eens afgemaakt en de gevangenen moesten deze zware klus afmaken, met vele doden tot gevolg. Door de levensloop van het kamp zijn ongeveer 32.000 mensen door de poorten gekomen. Daarvan waren 12.000 joden maar ook zwervers, Roma, Sinti, politieke gevangenen, verzetstrijders, Jehovah’s getuigen en criminelen. Zeker 749 mensen stierven in het kamp waarvan 329 geëxecuteerd werden.

Arrangementen

Bij het Monument valt een rondleiding te boeken waarvan de tijd en datum van te voren in overleg besloten kan worden. Dit duurt ongeveer 75 minuten en is beschikbaar in vele verschillende talen. Er kan een bezoek gebracht worden aan een barak, een wandeling langs drie nagebouwde spoordelen en je kunt kijken bij de voormalige fussiladeplaats. Voor basis- en middelbare scholieren zijn er ook speciale lespakketten beschikbaar. Hierbij krijg je extra informatie dat aangepast is op de leerdoelgroep. Ook kunnen kinderen uit groep 7/8 een spreekbeurt houden over het kamp waar een speciaal pakket voor beschikbaar is. Online kan je nog in de webwinkel speciale boeken en andere spullen aanschaffen vanuit het museum.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum