Museum informatie

Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB
Amsterdam

020-5310310

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Maandag Gesloten
Maandag Gesloten
Maandag Gesloten
Maandag Gesloten
Maandag Gesloten
Maandag Gesloten
In verband met de verbouwing is het museum gesloten tot medio september 2022. Kijk voor de openingsdatum op de website.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Holocaust Museum


Aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam vind je het Nationaal Holocaust Museum. Het museum is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier en is gevestigd in de voormalig Hervormde Kweekschool. Hier werden vroeger onderwijzeressen opgeleid tot juf. 

Geschiedenis

In de zomer van 1943 werd de crèche naast de Kweekschool gebruikt als verzamelplaats voor joodse kinderen. De kinderen verbleven hier zonder ouders in afwachting van hun deportatie naar een van de concentratiekampen. De directrice van de aanliggende Kweekschool, Henriette Pimetel, trok zich het lot van deze kinderen aan en besloot de kinderen te gaan redden. In samenwerking met verschillende verzetsgroepen zette ze een ontsnappingsplan op waarbij de kinderen uit de crèche werden verplaatst naar de Kweekschool. Hiervoor manipuleerde ze administratie en kwamen jonge vrouwen de ophalen. Ongezien stapte zij in de tram of liepen de straat uit.  Met deze acties zijn zeshonderd joodse kinderen gered en naar onderduikadressen gebracht. 

Collectie

Het museum is in 2016 opgericht als ‘proeftuin’ voor een permanent museum. Al snel werd duidelijk dat Nederland een grote behoefte heeft aan een museum volledig gewijd aan de Holocaust. Op de begane grond van het museum worden tentoonstellingen getoond en presentaties gegeven. Om het hele pand om te toveren tot museum ondergaat het gebouw een uitgebreide verbouwing. Naar verwachting is deze verbouwing in september 2022 klaar.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum