Museum informatie

Nationaal Gevangenismuseum
Oude Gracht 1
9341 AA
Veenhuizen

0592 - 388264
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.5
Kinderen 5 t/m 12 jaar€4.75
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Nationaal Gevangenismuseum


Het Nationaal Gevangenismuseum is te bezoeken sinds 1975. Vanaf 2005 is het museum gevestigd op de huidige locatie, een voormalig gesticht. Sindsdien laat het museum de geschiedenis van misdaad en straf in heel Nederland zien over de periode van 1600 tot vandaag de dag.

Van ‘pauperparadijs’ tot gevangenisdorp

Veenhuizen is een dorp met een rijke geschiedenis: het is een strafkolonie, een pauperparadijs en gevangenisdorp. Gevangenismuseum vertelt het verhaal van het dorp als onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid voor weeskinderen en bedelaars, als rijkswerkinrichting en als gevangenisdorp.

Beleef het verhaal van het Gevangenismuseum

Hoe zag een gevangenis er vroeger uit en hoe werden gevangenen behandeld? Ontdek het leven van een gevangene door de slaapkooien, de koepelgevangenis en een modern cellenblok te bezoeken. In het Nationaal Gevangenismuseum vind je ook attributen zoals een pijnbank, dwangbuis en voet-handboeien. Deze attributen werden vroeger gebruikt om misdadigers op brute wijze te straffen. Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen gedurende hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap. Zo leer je alles over hoe het er tegenwoordig aan toe gaat in de gevangenis. Maak een ritje met de boevenbus en rijd langs gevangenissen waar nog altijd gevangenen zitten, zoals Esserheem en Norgerhaven.

Hét uitje voor kinderen

Een bezoekje aan het Gevangenismuseum is hét ideale uitje voor kinderen. Niet voor niks is het museum in 2019 voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot beste Kidsproof museum van Drenthe. Voor kinderen is er namelijk van alles te doen! Zo is er de ‘Lange Leo kinderroute’ en de spannende speurtocht ‘De Vloek van Veenhuizen’. Maar ook vinden er kleurwedstrijden plaats en zijn er tekenfilms te kijken in de Bajesbios!

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan snel de mini-docu over het museum op de pagina over de collectie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.