Museum informatie

Nationaal Fietsmuseum Velorama
Waalkade 107
6511 XR
Nijmegen

024 - 322 58 51
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen t/m 13 jaar€4.00
Senioren 65+€5.00
Mindervaliden€5.00
Gezinskaart€15.00
LET OP! Gesloten op: 1 januari (Nieuwjaarsdag), Nijmeegse Vierdaagse, 25 en 26 december (Kerstdagen) Tickets
starTe zien op MuseumTV

Nationaal Fietsmuseum Velorama


Fietsen klaar? Trappen maar! Het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen toont de geschiedenis en (sociale) ontwikkeling van de fiets. Het museum heeft een uitgebreide collectie aan historische exemplaren. Zo staan er fietsen van Koning Willem II en Koningin Wilhelmina gestald en de racefiets van Tour de France-coureur Wim van Est, waarmee hij tijdens de afdaling van de Aubisque een val de diepte in overleefde.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Nationaal Fietsmuseum Velorama

witregel

Het ontstaan van Fietsmuseum Velorama

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama is een museum, gevestigd in een historisch pand, direct naast De Bastei aan de Waalkade in Nijmegen.  De collectie van het museum begon met de  fietsenverzameling van de heer G.J. Moed. In 1969 kreeg hij zijn eerste antieke fiets, een Michaux uit 1869. Zijn verzamelwoede had hij niet van een vreemde, zijn vader verzamelde oude auto’s. De verzameling van G.J. Moed mondde als snel uit tot een verzameling van 200 fietsen. Om deze fietsen te stallen werd een  historisch pand aan de Waalkade gerenoveerd en verbouwd tot museum. In 1981 opende het museum zijn deuren onder de naam Velorama. De fietscollectie van Moed Junior werd steeds groter. In 1996 werd daarom besloten het museum te verbouwen. De alsmaar groeiende fietsenverzameling zorgde ervoor dat de auto’s het veld moesten ruimen.

Welke fiets hoort in een museum?

Inmiddels bezit het museum ruim vijfhonderd historische fietsen. Niet al deze fietsen staan in het museum tentoongesteld maar een deel staat ook in de opslag. Het museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de loopfiets tot de moderne fiets. Nationaal Fietsmuseum Velorama Nijmegen toont eenwielers tot racefietsen. Ook bezit het museum een grote collectie fietslampen, posters en vele documentaire. De collectie is verdeeld over vijf grote zalen. Direct bij binnenkomst vind je voornamelijk loopfietsen,  driewielers en velocipedes uit de periode 1818 tot 1870. In Nederland wordt bij velocipedes vaak gedacht aan de klassieke fiets met groot voorwiel en klein achterwiel.

De bijzondere tweede verdieping

De tweede verdieping staat in het teken van bijzondere fietsen. Denk aan tandems,  fietsen met een aandrijfas en houten fietsen. Hier vind je ook een zaal met aandacht voor de Nederlandse fietsgeschiedenis. Zo wordt er de Fongers-fiets van wijlen Koningin Wilhelmina getoond en de verlovingstandem van Prinses Juliana en Prins Bernhard uit 1936.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum