Museum informatie

Nationaal Brandweermuseum
Industriehaven 8
3221 AD
Hellevoetsluis

+31(0) 181314479
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0016:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag10:0016:00
Zondag10:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.00
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€4.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Rolstoelbegeleider ter mindervalide Gratis
Museumkaart Gratis
Rotterdampas Gratis
In 2020 loopt het museumseizoen van het Nationaal Brandweermuseum van 5 april t/m 25 oktober. In de schoolvakanties is het museum 7 dagen per week van 10.00 tot 16.00 uur geopend.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Brandweermuseum


Brand- en rampenbestrijding

Al jaren lang wordt er op verschillende manieren brand bestreden. Van de eerste primitieve middel van 1550 tot de moderne en geavanceerde middelen die vandaag de dag worden gebruikt. In het Nationaal brandweermuseum is een rijke collectie aan verschillende brandbestrijdingsmiddelen te bewonderen.

Wat begon als een verzameling van de collecties van de brandweten van Amsterdam en Utrecht groeide al snel uit tot iets groters. Door verschillende particuliere verzamelingen en schenkingen, kon de collectie zich nog verder uitbreiden. Een rijkdom van verzamelingen die werden samengevoegd door de Koninklijke Nederlandse Brandweervereniging (KNBV) tot één museumcollectie.

Vandaag de dag beschikt het museum over een uniek, en misschien wel de grootste, brandweer collectie van Europa.

Twee voormalige marine gebouwen

Niet alleen de collectie, maar ook de gebouwen waarin het museum is gevestigd, beschikken over een rijke geschiedenis. Het Nationaal Brandweermuseum is namelijk gevestigd in twee voormalige marine gebouwen. De monumentale panden komen uit het jaar 1786. Het zijn panden die herinneren aan de tijd van de Hollandse zeehelden.

De panden zijn hier door de marine gevestigd om vanuit dit punt haar oorlogsschepen te bevoorraden. Zo diende het witte pand als het Groot Magazijn, terwijl het roodbruine bakstenen gebouw diende als de Kuiperij, een plek waar hout vaten werden gebouwd en hersteld. Het Nationaal Brandweermuseum vestigde zich hier in 1962. Het museum was opzoek naar een nieuw onderkomen voor haar collectie. Toevallig vertrok de Koninklijke Marine op dat moment ook uit de panden. In 1963 kon het Nationaal Brandweermuseum weer worden opengesteld voor het publiek.

Nationaal Veiligheidsinstituut

Het museum is sinds 2011 onderdeel van de Stichting Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI). Dit is het instituut voor historisch erfgoed dat betrekking heeft op de veiligheid en hulpverlening in Nederland. Hierdoor probeert de stichting bij te dragen aan een veilig leven van alle inwoners in Nederland. Door burgers risicobewuster te maken, hoopt de stichting ze ook weerbaarder te maken.

Heb jij een vurig verlangen om in de wereld van de veiligheidsprofessionals te duiken? Rij dan met spoed naar het Nationaal Brandweermuseum óf bekijk de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.