Museum informatie

Nationaal Brandweermuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0016:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag10:0016:00
Zondag10:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€10.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€5.00
Kinderen (t/m 3 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
Rotterdampas Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Brandweermuseum


Al jaren lang wordt er op verschillende manieren brand bestreden. Van de eerste primitieve middel van 1550 tot de moderne en geavanceerde middelen die vandaag de dag worden gebruikt. In het Nationaal Brandweermuseum is een rijke collectie aan verschillende brandbestrijdingsmiddelen te bewonderen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Nationaal Brandweermuseum

witregel

Een van de grootste van Europa

Wat begon als een verzameling van de collecties van de brandweren van Amsterdam en Utrecht groeide al snel uit tot iets groters. Door verschillende particuliere verzamelingen en schenkingen, kon de collectie zich nog verder uitbreiden. Een rijkdom van verzamelingen die werden samengevoegd door de Koninklijke Nederlandse Brandweervereniging (KNBV) tot één museumcollectie. Vandaag de dag beschikt het museum over een uniek, en misschien wel de grootste, brandweercollectie van Europa. Niet alleen de collectie, maar ook de gebouwen waarin het museum is gevestigd, beschikken over een rijke geschiedenis.

De monumentale locatie

Het Nationaal Brandweermuseum is gevestigd in twee voormalige marine gebouwen. De monumentale panden komen uit het jaar 1786. Het zijn panden die herinneren aan de tijd van de Hollandse zeehelden. De panden zijn hier door de marine gevestigd om vanuit dit punt haar oorlogsschepen te bevoorraden. Zo diende het witte pand als het Groot Magazijn, terwijl het roodbruine bakstenen gebouw diende als de Kuiperij, een plek waar hout vaten werden gebouwd en hersteld. Het Nationaal Brandweermuseum vestigde zich hier in 1962. Het museum was opzoek naar een nieuw onderkomen voor haar collectie. Toevallig vertrok de Koninklijke Marine op dat moment ook uit de panden. In 1963 kon het Nationaal Brandweermuseum weer worden opengesteld voor het publiek.

Een risicobewust museum

Het museum is sinds 2011 onderdeel van de Stichting Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI). Dit is het instituut voor historisch erfgoed dat betrekking heeft op de veiligheid en hulpverlening in Nederland. Hierdoor probeert de stichting bij te dragen aan een veilig leven van alle inwoners in Nederland. Door burgers risicobewuster te maken, hoopt de stichting ze ook weerbaarder te maken.

Jouw bezoek aan het Nationaal Brandweermuseum

Het Nationaal Brandweermuseum is een unieke plek waar je niet alleen de ontwikkeling van brandbestrijding door de eeuwen heen kunt aanschouwen, maar ook een diepgaande blik kunt werpen op de geschiedenis van de brandweer in Nederland. Het is een ware schat aan kennis en erfgoed, die een onmisbaar onderdeel is van ons nationaal erfgoed. Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je bezoek dan voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum