Museum informatie

Nationaal Biermuseum De Boom

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0016:00
Dinsdag13:0016:00
Woensdag13:0016:00
Donderdag13:0016:00
Vrijdag13:0016:00
Zaterdag13:0016:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen t/m 6 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Alkmaar pas Gratis
Kinderen 7 t/m 12 jaar€2.5
Volwassenen€5
BAV-leden€3
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Biermuseum De Boom


Het is al duizenden jaren de populairste alcoholische drank in de regio: bier! In het Nationaal Biermuseum de Boom in Alkmaar kom je van alles te weten over dit bekende gele goedje. Mout je meer weten over het bierbrouwprocess, dan hoef je nu niet meer te gisten. Door het tonen van de machines en gereedschappen krijg je zicht op hoe de afgelopen 200 jaar jouw favoriete drankje in elkaar gezet wordt. De geschiedenis van het brouwen wordt levendig weergegeven aan de hand van videos en films en door de vele memorabilia zoals bierglazen en reclameborden. Ook voorwerpen buiten het brouwersproces zoals een handkar en ijsslee tonen hoe het bier in het verleden vervoerd werd. Het museum bestaat al sinds 1987 en wordt volledig draaiende gehouden door vrijwilligers!

Tentoonstellingen

Er zijn uiteenlopende tentoonstellingen te vinden bij het Biermuseum. De explosieve groei van mini-brouwerijen is niet onopgemerkt gebleven. Bij deze tentoonstelling worden enkele kleine brouwers uit Noord-Holland uitgelicht en ligt de nadruk op de diversiteit en innovatie van deze mini-brouwers. Ook worden historische voorwerpen getoond. Het tinnen bierservies van het Kaasdragers Gilde dat op speciale gelegendheden werd gebruikt is te bekijken. Ook zijn er archeologische vondsten zoals glaswerk en tapkramen die de lange geschiedenis van het gerstenat in ons land laten zien. Als laatste is er een sfeervolle fototentoonstelling van bekende fotograaf Paul Huf over de brouwerij van Heineken.

Rondleidingen en proeflokalen

En als dit niet genoeg informatie voor je is is er ook nog de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen, ook buiten openingstijden! Deze 45 minuten durende tour zal je nog meer informatie, leuke feitjes en interessante anekdotes opleveren. En als kers op de taart, of beter gezegd, schuim op de kraag, kun je na de rondleiding nog genieten van een aantal biertjes in het proeflokaal wat onder het museum zit. In dit proeflokaal kun je genieten van vele speciale biertjes, waarvan het merendeel komt van kleine brouwerijen. In de zomer ligt er een dekschuit met een zonnig terras en ook is er iedere maand een jazz-avond.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum