Museum informatie

Nationaal Baggermuseum
Molendijk 204
3361 ER
Sliedrecht

+31(0)184 – 41 41 66

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Groep p.p. (red.tarief)€4.00
Kinderen van 4 t.m 14 jaar€3.00
Groep basisschool p.k€1.00
Begeleiders van groepen€4.00
Rondleiding groepen€25.00
Rondleiding basisscholen€10.00
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Baggermuseum


Baggeren

Baggeren: een woord die niet al te bekend is binnen de volksmond. Toch is het een belangrijk en groot onderdeel van Nederland. Wanneer er over baggeren wordt gesproken, gaat het namelijk over alle werkzaamheden die nodig zijn bij het weghalen van zand, slib en andere lagen van de waterbodem. Dit voor landaanwinning of voor het schoonmaken van de het oppervlaktewater. Het is dan ook belangrijk dat dit regelmatig wordt gedaan. Een gecompliceerd en duur proces. Toch staan Nederland en België vooral bekend om hun vele baggerbedrijven die dit werk op verschillende plekken over de wereld uitvoeren. In het Nationaal Baggermuseum kom je hier alles over te weten.

Je krijgt een kijkje in het verleden en het heden van het baggeren. Aan de hand van historische en moderne modellen van baggervaartuigen, krijg je een indruk van het bagger proces. Aan de hand van verschillende prenten, foto’s en tekeningen duik je de unieke wereld van het baggeren in. Daarnaast zijn er nog een hoop bijzondere voorwerpen te bewonderen die tijdens het baggeren zijn gevonden. Van vele kanonskogels tot pijpenkoppen.

Ontstaan van het museum

Dit unieke museum bestaat al heel wat jaren. Het begon echter allemaal als een kleine gedachte van Ir. W. Bos. In 1958 stelde hij namelijk voor om het voormalige Sliedrechtse raadhuis in de Kerkbuurt in te richten tot een museum. Niet zomaar een museum, maar een museum gewijd aan Sliedrecht. Dit met extra veel aandacht voor de baggerij. Een gedachte die veel mensen enthousiasmeerde. Bos kreeg dan ook ontzettend veel positieve reacties uit het bedrijfsleven en de bewoners van Sliedrecht. Uiteindelijk werd in 1962 het raadhuis aangekocht. Na een grote restauratie kon het museum haar deuren in 1964 openen als het Sliedrechts Museum.

Uitbreiding

Uiteindelijk heeft het Sliedrechts Museum zich weten te ontwikkelen en specialiseren tot het Nationaal Baggermuseum. Dankzij de steun van verschillende bedrijven kon het museum zich in 1995 uitbreiden. Van een entreehal en koffiezaal tot een unieke filmzaal en een grote ruimte voor verschillende wisselexposities.

Kan jij niet wachten om tussen het zand en slib te graven en meer te weten te komen over het baggeren? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.