Museum informatie

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE
Den Haag

070-3315444

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Archief


Het Nationaal Archief is dé plek om antwoorden te krijgen op vragen die je altijd hebt gehad. Of het nou over je eigen leven gaat, de samenleving of de geschiedenis van Nederland zelf en hoe dat in relatie stond tot andere landen. Bij het Nationaal Archief kun je het opzoeken.

Opzoeken

Er zijn tips voor zoeken in archieven, zoekhulpen voor veel gezochte onderwerpen en je kan je onderzoek starten naar personen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast bestaat de collectie uit 142 kilometer gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten. Ongeveer 300.000 kaarten en tekeningen, circa 15 miljoen foto’s en 1,2 petabyte aan digitale bestanden. Verder zijn er nog zo’n 60.000 naslagwerken in de bibliotheek.

Beleven

Het is mogelijk om langs te komen voor tijdelijke tentoonstellingen. Ook kan je gezellig met je klas langskomen voor een educatief uitje en om bronnen te zoeken voor je verslag.

Archiveren

Archiveren is het zodanig beheren en bewaren van informatie, dat deze nu en ook later bruikbaar is voor andere doelen. Het is echter meer dan alleen het bewaren van informatie. Archiveren is het duurzaam toegankelijk maken en houden van informatie. Zodat deze nu en in de toekomst bruikbaar is. Voor iedereen die het recht heeft om de informatie in te zien. Niet alle informatie wordt blijvend bewaard. Dit wordt bepaald op basis van  waardering en selectie.

Archiveren betekent ook het vernietigen van informatie die niet langer nodig is voor toekomstig gebruik. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie in de verkeerde handen valt, om de bewaar- en beheerkosten te beperken of om de gebruikers te behoeden voor een overvloed aan informatie.

Duurzaam toegankelijke informatie is niet alleen nu toegankelijk, maar ook na mogelijke veranderingen in de toekomst. Door bijvoorbeeld nieuwe gebruikers wensen en vele andere dingen. Je kunt je organisatie hierop voorbereiden door de ontwikkelingen te volgen.Verder bestaat volgens het nationaal archief toegankelijke informatie uit vijf elementen. Toegankelijke informatie is vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar en ook betrouwbaar.

Voor overheidsorganisaties zijn de belangrijkste redenen om hun informatie te archiveren: overheidstaken uitvoeren,  verantwoording afleggen, rechtszekerheid voor burgers en bedrijven, onderzoek mogelijk maken en cultureel erfgoed behouden.

Wil je meer weten over hoe archiveren werkt? Kijk dan op de site van Nationaal Archief.

 

 

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.