Museum informatie

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Op de online reisplanner van het museum vind je de actuele vertrektijden van de stoomtram uit Hoorn en uit Medemblik en de boot uit Enkhuizen en uit Medemblik. Een overzicht van alle verschillende tarieven vind je op deze pagina. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik


Geniet van het avontuur in de Historische Driehoek tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Vanaf Enkhuizen vaar je met het museumschip Friesland over het IJsselmeer naar Medemblik. Met Bello of een van de andere locomotieven rijd je door het West-Friese landschap van Medemblik naar Hoorn. Deze spoorweg komt uit 1887. Een jaarlijks hoogtepunt is de treinreis van de Dickens Express Museumstoomtram Hoorn Medemblik 13 december, die tijdens de Dickens Dag in Medemblik rijdt.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

witregel

De collectie van een rijdend museum

De collectie van het museum bestaat uit diverse rijtuigen die uit verschillende plekken van Nederland komen. Denk hierbij aan stoom(tram)locomotieven, motortrams, personenrijtuigen goederenwagens. Ook gebouwen, bruggen, stukgoederen, seininrichtingen, bagage, documentatie en de spoorlijn tussen Hoorn en Medemblik horen bij de collectie van het museum.

Met de tram zoals vroeger

Het oude tramstation van Hoorn is een gebouw met een verleden, dat alle kenmerken bezit van een historisch stoomtramstation. Als je binnenkomt, voel je je alsof je terug in de tijd bent. In de centrale hal vind je een houten kassa waar je, je kaartje koopt. In één van de vleugels kan je een blijvende tentoonstelling bezoeken genaamd De Tijdlijn en in de andere vleugel kan je de historische restauratie van het station bewonderen. Emaille reclameborden uit het verleden versieren de gevel. De kleuren van het gebouw zijn zoals je ze vroeger zou zien in en rond de stations tussen Hoorn en Medemblik. Rondom en op het stationsplein branden ’s avonds ouderwetse gaslantaarns.

De Tijdlijn

De tentoonstelling De Tijdlijn is verdeeld in twee delen. Het ene deel neemt je mee terug in de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Via kleine objecten, videobeelden, foto’s, documenten en fragmenten uit interviews, wordt het verhaal van de stoomtram in Nederland verteld. De rode draad is een tijdlijn, waarin de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de Nederlandse stoomtram centraal staan. Het tweede deel van de tentoonstelling bestaat uit een multimediale installatie genaamd Mijn Stoomtram. Hier leer je welke stoomtram er vroeger in jouw omgeving reed en hoe de stoomtram de ontwikkeling van jouw regio heeft beïnvloed. Aan het einde van de tentoonstelling kun je je kennis van de stoomtram testen!

Jouw bezoek aan Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik organiseert het hele jaar door diverse evenementen die je als bezoeker bij kunt wonen. Zo kun je in het voorjaar mee op Tulpenexcursie met een van de locomotieven door het West-Friese landschap. Bereid je bezoek aan het museum voor met behulp van de praktische informatie die je aan de linkerkant van deze pagina vindt. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Wil je jouw bezoek combineren met een ander museum in (de buurt van) Hoorn? Kijk op dit handige overzicht welke musea zich in de omgeving bevinden.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum