Museum informatie

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Van Dedemstraat 8
1624 NN
Hoorn

0229-255 255
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Dagtocht volwassene€23.15
Dagtocht peuter€2
Dagtocht kind€17.30
Museumkaart€2
Dagtocht gezin (max. 2 volw. en 4 kinderen van 4-12 jaar)€77
Toeslag Fiets (per fiets) of hond€3.70
Op de online reisplanner van het museum vindt je de actuele vertrektijden van de stoomtram uit Hoorn en uit Medemblik en de boot uit Enkhuizen en uit Medemblik. Op iedere datum met een kleur in de kalender, vertrekken boot en tram in ieder geval om 10:40 uur uit respectievelijk Enkhuizen en Hoorn. Vaak geldt echter een uitgebreidere dienstregeling, met name in de vakanties. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik


Geniet van het avontuur in de Historische Driehoek tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Vanaf Enkhuizen vaar je met het museumschip Friesland over het IJsselmeer naar Medemblik. Met Bello of een van de andere locomotieven rijd je door het West-Friese landschap van Medemblik naar Hoorn. Deze spoorweg komt uit 1887.

Tijdens de reis stop je bij oude en karakteristieke stationsgebouwen in Wognum, Twisk en Opperdoes. In Opperdoes kun je ook nog Imkerij de Bijenstal en het Pannenkoekenstation bezoeken. Deze plekken ontdek je doormiddel van een spannende speurtocht.

Naast het ervaren van een stoomlocomotief avontuur kun je in Medemblik ook een bezoek brengen aan Kasteel Radboud, het Bakkerijmuseum, het Stoommachinemuseum en het historische centrum. Hou hierbij rekening met de dienstregeling van de locomotief.

Stoomlocomotief

Elke dag rijden er andere locomotieven en rijtuigen. Het is dus een verassing waar je als bezoeker mee op avontuur gaat! Zo bezit het museum een NS 6513 stoomlocomotief. In Nederland is dit de oudste nog rijdende stoomlocomotief. Hij is opgeknapt door een team vrijwilligers, maar komt oorspronkelijk uit het jaar 1887. De locomotief wordt aangedreven door stoom. Deze ontstaat door een vuur met steenkolen die water tot stoom omzetten. Het voertuig wordt door een machinist en een stoker bediend. Een retourrit van Hoorn naar Medemblik is 40 kilometer lang en de locomotief gebruikt tijdens zo’n reis ongeveer 400 kilo kolen en 3000 liter water. Voor de machinist en de stoker is het dus hard werken!

Collectie

De collectie van het museum bestaat uit diverse rijtuigen die uit verschillende plekken van Nederland komen. Denk hierbij aan stoom(tram)locomotieven, motortrams, personenrijtuigen goederenwagens. Ook gebouwen, bruggen, stukgoederen, seininrichtingen, bagage, documentatie en de spoorlijn tussen Hoorn en Medemblik horen bij de collectie van het museum.

Op de route

Onderweg en aan het einde van de stoomlocomotief reis kun je leuke uitstapjes maken. Denk bijvoorbeeld aan het gezellige centrum van Hoorn die je kunt ontdekken en de lekkere pannenkoeken die je in Opperdoes kunt eten.

Evenementen

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik organiseert het hele jaar door diverse evenementen die je als bezoeker bij kunt wonen. Zo kun je in het voorjaar mee op Tulpenexcursie met een van de locomotieven door het West-Friese landschap.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.