Museum informatie

Museummolen Schermerhorn
Noordervaart 2
1636 VL
Schermerhorn

+31 (0)72 5021519
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:30
Dinsdag10:0017:30
Woensdag10:0017:30
Donderdag10:0017:30
Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:30
Zondag10:0017:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.5
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€2.5
Groepen (min. 15 personen)€3.5
Museumkaart Gratis
Alkmaarpas€3.38
Gesloten van November tot Maart In de periode van november tot maart is het mogelijk voor groepen om de molen te bezoeken tegen een nader overeen te komen tarief. Voor reserveringen kunt u contact opnemen via [email protected] of telefonisch +31 (0)72 – 5021519. Maart Op alle zondagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur April t/m Augustus Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur September t/m Oktober Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museummolen Schermerhorn


Museummolen Schermerhorn

De Museummolen in Schermerhorn is deel van elf poldermolens die in de Schermer overgebleven zijn. Vierhonderd jaar geleden maalden deze molens de polder droog.

De molendriegang bij Schermerhorn

Van de elf molens zijn er drie erg bekend. Deze staan bij Schermerhorn. Ondermolen D is ingericht als Museummolen Schermerhorn. Links daarvan staat Ondermolen C, en rechts daarvan staat Bovenmolen E.

Land gemaakt uit water

In de 17e eeuw werd het Schermermeer drooggelegd. Hier waren vanwege de diepte en grootte van het meer 52 molens voor nodig. Na twee jaar was het 4 meter diepe en 4.726 hectare grote meer tot land omgetoverd.

60.000 liter water per minuut

De molens die werden gebruikt voor het droogleggen van het Schermermeer waren allemaal achtkantige binnenkruiers met riet gedekt. Binnen bevond zich een enorm scheprad met een doorsnede van zes meter. Hiermee werd het polderwater ongeveer één meter omhoog gepompt. De molenaar speelde in op de wisselvalligheid van de windkracht door het gebruik van de zeilen en het draaien van de kap. Hoe beter je de wind benut, hoe meer water je omhoog kunt pompen.

Bij de molenaar thuis

Museummolen Schermerhorn vertelt onder andere wat over het leven als molenaar. Wanneer je dit romantiseert lijkt het veel mensen wel wat. Aan het water wonen, in zo’n prachtige molen. Het leven van een molenaar gaat echter niet over rozen. Je agenda wordt bepaald door wind en regen en je werk gaat 24/7 door. Per jaar verdien je zo’n 45 euro, waardoor je eigenlijk gedwongen wordt naast het molenaar zijn je ook op te stellen als arbeider.

Verder is het leven in een molen ook niet altijd erg comfortabel. Door de jaren heen is het wooncomfort wel iets vooruitgegaan, maar erg luxe is het nooit geweest. Molens zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor er binnen veel tocht en vocht ontstaat. Vroeger hadden molens nog geen keuken, dus werd er boven een open vuur of op een potkachel gekookt. Door de opstijgende rook en roet die hierdoor ontstond werd de eerste verdieping onbewoonbaar. Het hele gezin moest twee betsteden delen, om water te kunnen drinken werd er regenwater opgevangen, je behoefte deed je boven de sloot en jezelf wassen deed je langs de waterkant.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum