Museum informatie

Museummolen Jan Pol

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€3.00
Kinderen (tot 12 jaar) Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museummolen Jan Pol


Museummolen Jan Pol

Museummolen “Jan Pol” is een uniek rijksmonument in het centrum van het Drentse dorp Dalen. De op één na hoogste stellingmolen van deze provincie siert met zijn grote wieken en achtkantige vorm al sinds 1876 het dorpsgezicht van Dalen.

De koren-en pelmolen is vernoemd naar de laatste molenaar Jan Pol en wordt sinds 1994 geëxploiteerd door Stichting Aold Daol’n. Maar liefst veertig vrijwilligers verzorgen rondleidingen, de catering en de museumwinkel. Ook de vrijwillige molenaars zijn regelmatig aanwezig en laten de wieken draaien!

De collectie

Op vier verdiepingen worden er naast een unieke collectie bodemvondsten ook bijzondere gebruiksvoorwerpen getoond met elk hun eigen verhaal. Het dorp Dalen en de omliggende dorpen Wachtum, Dalerveen, Stieltjeskanaal en Dalerpeel staan hierbij centraal. De techniek van de molen en het maalproces van graan tot meel spreken ook zeker tot de verbeelding. Het kijk- en doemuseum is bijzonder geliefd bij kinderen die zelf mogen malen, wegen, puzzelen en koe-knuffelen. Het museum heeft ook een educatieve functie. Door middel van drukpanelen en ondersteund door bewegende beelden leren bezoekers over de molen en historie.

Wat is er te zien?

Er worden op de begane grond bodemvondsten uit de omgeving van Dalen getoond. Er was hier bewoning in de prehistorie, de bronstijd, de middeleeuwen en de nieuwe tijd. Hoogtepunten zijn de hoorn van een oeros, afkomstig uit de periode rond 2.500 voor Christus en een bronzen kookpot uit de late middeleeuwen.

Een etage hoger spring je verder in de tijd en wordt getoond hoe het dagelijkse leven er in Dalen en omgeving uitzag tussen 1850 en 1950. Leer meer over de beroepen van toen en hoe het gemiddelde huis eruitzag.

Op de bovenste twee etages leer en zie je meer over de werking van de molen. Zie de molen aan het werk en ontdek hoe koren tot brood wordt gemaakt. Eenmaal boven kun je op de stelling ook genieten van een prachtig uitzicht over het dorp op 14 meter hoogte!

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum