Museum informatie

Museumboerderij de Nabershof
Noordeind 21
7815 PB
Emmen

0591 - 762 8501
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00
Openingstijden van 1 april tot en met 31 oktober Woensdag- Zondag: 11.00 uur - 17.00 uur
starTe zien op MuseumTV

Museumboerderij de Nabershof


Museumboerderij de Nabershof is een oude boerderij bestaande uit vijf verschillende gebouwen. Het eerste gebouw is de museumboerderij zelf, dan heb je de expositieruimte, de theaterschuur, het theehuis en als laatste de wagenschuur. De Saksische boerderij stamt uit 1681 en is in 1990 van de gemeente Emmen overgekocht door de Drentse Vereniging ’t Volk van Grada.

Geschiedenis Nabershof

Het houten huisje dat ervoor stond, het huidige Theehuis, werd van de laatste bewoner Koos Naber overgenomen. Koos woonde in het theehuis en beheerde de boerderij die hij in een soort museum getransformeerd had. In het museum konden de bezoekers houten figuren bewonderen die Koos van kienhout (stronken van eeuwenoude boomwortels) maakte. Als er gasten bij Koos kwamen, zat hij hen met zijn zingende zaag voor de geopende baanderdeur op te wachten. Koos werd door dit bijzondere optreden een bekend persoon. Om te voorkomen dat hij niet in de vergetelheid raakte, kreeg de Saksische boerderij in de volksmond al gauw de naam “Nabershof” en dit heeft ’t Volk van Grada zo gehouden.

Renovatie

In april 1992 begon, onder toezicht van Monumentenzorg, een ingrijpende renovatie c.q. restauratie. Het specialistische bedrijf dat hiervoor ingehuurd werd, wilde alle onderdelen van de bijna compleet afgebroken boerderij hergebruiken. Zo zaten de vrouwelijke leden van de vereniging weken achtereen met een hamer en een beitel stenen af te bikken. Voormalige bouwvakkers die de gepensioneerde leeftijd bereikt hadden, hielpen mee met het timmer- en metselwerk. Op 15 mei 1995 waren alle werkzaamheden verricht en volgde een feestelijke, officiële opening. De leden van de vereniging hebben vervolgens in de loop van de jaren op het terrein een paar oude schuren afgebroken en op dezelfde plek een L-vormig gebouw neergezet. Het eerste gedeelte is als een ruimte voor kledingverhuur geschikt gemaakt en het tweede gedeelte is als een theaterschuur ingericht waar de leden kunnen volksdansen, toneel- en accordeonspelen. De zondagochtendconcerten van september tot en met april vinden hier ook plaats. Naast de boerderij is een grote wagenschuur verrezen waarin het rollend materieel tentoongesteld is.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.