Museum informatie

Museum Weesp
Nieuwstraat 41
1381 BB
Weesp

(0294) 491 245
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Senioren (65+)€4.00
Kinderen van 6 tot 18 jaar€3.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Vrienden van Museum Weesp Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
ICOM Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Weesp


Van de IJzertijd tot het eerste porselein van Nederlandse bodem: de Noord-Hollandse stad Weesp barst van de verhalen. In Museum Weesp ontdek je als bezoeker de duizenden verhalen die deze stad verborgen houdt.

Ontstaan van het museum

Het begon allemaal als Oudheidskamer op 28 december 1911. Het was een geschenk van het stadhuis aan de functionaris J. Mooy. Dit was voor het onderhoud van de ruimte, die op dat moment als Oudheidkamer was ingericht. Van stadszilver tot schilderijen en gravures: alle objecten hadden wel iets te maken met de geschiedenis van Weesp. Hoewel hier al verschillende historische voorwerpen werden tentoongesteld, was deze schenking pas echt het begin van Museum Weesp.

Het was echter in 1928 dat er voor het eerst een aankoop voor de collectie werd gedaan. Dit was een terrine, een geglazuurde schaal van aardewerk, waarop citroenen op de deksel staan afgebeeld. Door de jaren heen, kwamen er steeds meer schenkingen en aankopen bij. Langzaam aan groeide de Oudheidskamer om tot een echt museum.

Het was de schenking van Baron F. van Heeckeren van Waliën, een van de afstammelingen van de porseleinfabrikant Graaf Van Gronsveld, die echt het begin van Museum Weesp vormde. In januari 1974 stelde de gemeenteraad van Weesp daarom een speciaal Museumcommissie in.

Het stadhuis

Museum Weesp heeft zich gevestigd in het pand wat voorheen als het stadhuis van Weesp dienden. Het gebouw werd tussen 1772 en 1776 gebouwd door Jacob Otten Husly. De Nederlandse architect en stucwerker heeft onder andere ook het stadhuis van Groningen en het Felix Meritis in Amsterdam gebouwd.

Het stadhuis wat hij bouwde was, vergeleken met het aantal inwoners dat de stad telde, reusachtig. Dit had de stad vooral te danken aan de drank. De jenever- en brandewijnstokerijen vormde namelijk, samen met de bierbrouwerijen, voor de belangrijkste inkomsten van de stad. De verschillende stokers en brouwers in Weesp zaten zelfs in de stadsregering. Zij wilde dan ook maar al te graag hun welvaart laten zien.

Kan jij niet wachten om te luisteren naar de bijzondere historische verhalen uit Weesp? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum