Museum informatie

Museum Warkums Erfskip

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0017:00
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Jongeren 13 t/m 18 jaar€3
Groep (v.a. 10 personen)€4
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Leden Warkums Erfskip Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Warkums Erfskip


In Súdwest-Fryslân in de provincie Friesland is het kleine stadje Workum. In de Middeleeuwen ontwikkelde het stadje zich van agrarische nederzetting tot belangrijk scheepvaarscentrum en werd zeehandel de belangrijkste economische bezigheid van de bewoners. Tegenwoordig kent de stad meerdere musea die de lange culturele geschiedenis van het stadje weergeven. Een daarvan is Museum Warkums Erfskip. Het museum zit in de Waag van Workum (gebouw waar goederen werden bewaard) die afkomstig is uit 1650. Het museum is opgericht in 1951 en was voorheen gehuisvest in het voormalige weeshuis waarna het verhuisde naar het huidige gebouw.

Tentoonstelling Huijte Fookles

De zolder op de bovenste etage van het museum is een vaste expositie te bezichtigen. De tentoonstelling gaat over de Workumer schipper Huijte Fookles. Deze tentoonstelling is opgezet nadat een historicus erachter kwam dat in de National Archives in London een grote verzameling brieven bewaard zijn gebleven van schippers van in beslaggenomen Nederlandse schepen tijdens de vele oorlogen met Engeland. Hieronder ook 300 brieven van Fookles die een unieke inkijk geven in het wereldbeeld en de gedachten van een 17e/18e eeuwse normale man. Ook zijn er nog regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die elk een ander aspect van de geschiedenis van Workum belichten.

Verder in het museum

In het museum is ook nog het Pottebakkershûs waar de pottenbakkunt van Warkum wordt weergegeven. Ook kun je hier een kopje thee of koffie krijgen. Naast de potten is ook nog de het Workum’s Stenen Archief. Hier staat de gevelstenenmuur waar verschillende stenen hangen met bijbehorende historische info. In de museumwinkel kun je nog vele artikelen aanschaffen. Ansichtkaarten, historische kaarten en zelfs Friese klompen zijn te koop. Ook heeft het museum diverse publicaties over de geschiedenis van Warkum die daar ook te koop zijn. Ook kun je op de website veel info krijgen over de cultuur en geschiedenis van de plaats.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.