Museum informatie

Museum voor Grafcultuur
Hoppenkampstraat 14A
6171 VP
Stein

046 433 8919

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0016:00
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0016:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0016:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.5
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Let op: het museum is sommige zondagen ook geopend.
starTe zien op MuseumTV

Museum voor Grafcultuur


Ontdek alles over grafcultuur

De aarde barst van de geschiedenis. In eerste opslag natuurlijk in de infrastructuur en natuur om ons heen, maar ook op plekken waar je niet zo snel zal kijken is veel te vinden. Wie diep in de grond durft te graven, ontdekt dan ook ontzettend veel historie. In het Limburgse plaatsje Stein wordt in het Museum voor Grafcultuur aandacht geschonken aan dit fenomeen.

Het museum beschikt over een ruime collectie die door de jaren heen gegroeid. De collectie van Dokter Beckers, de voorwerpen waarmee het allemaal begon, werd steeds meer aangevuld met voorwerpen die door de jaren heen door medewerkers en particulieren werd geschonken. Vandaag de dag is de collectie van het Museum voor Grafcultuur dan ook onder te verdelen in vijf verschillende periodes, namelijk de Steentijd (5300 – 2100 v. Chr.) , Bronstijd (2100 – 800 v. Chr. ), IJzertijd (800 – 50 v. Chr. ), de Romeinse rijd (50 v. Chr. – 400 n. Chr.) en de Merovingische tijd (400 – 700 n. Chr.). Een deel van deze brede collectie is te bewonderen in de vitrines. Het andere deel wordt bewaard in het depot van het museum. Naast deze vaste collectie, kan de bezoeker twee keer per jaar een thema tentoonstelling bewonderen.

Stichting Erfgoed Stein

In 1967 besloot de toenmalige Archeologie Stichting Stein het pand, waarin het huidige museum is gevestigd, op te bouwen. Dit om de grafkelder uit de Steentijd, die hier in 1963 was opgegraven, te beschermen. Een project die op de voet werd gevolgd door Pater Munsters, een deskundige en toegewijd archeoloog en historicus uit Stein. Het monument heeft het vooral aan hem te danken dat dit bewaard is gebleven. Hij zorgde voor een zuinig beheer van de collecties, die in het begin aan hem werden toevertrouwd. Na het overlijden van Munsters, op 9 september 1993, werd het beheer van de collectie overgenomen door de Archeologiestichting Dokter Beckers-Pater Munsters.
Sinds 2015 gaat de Archeologie Stichting Stein echter onder een nieuwe naam: Stichting Erfgoed Stein. Vandaag de dag worden de collecties en het museum nog altijd door deze stichting beheerd.

Neolithische Grafkelder

Tijdens de opgraving van een Bandkeramische nederzetting in Stein in 1963 werd er, door professor Modderman uit Leiden, per toeval een grafkelder ontdekt. De kelder hoort echter niet bij de Bandkermaische Cultuur, maar juist bij een tijd waarin het normaal was om de doden in een grafkelder te zetten. De hunebedden uit Drenthe zijn een goed voorbeeld van die tijd. In de buurt van Stein lagen echter geen keien, dus werd er toen gebruik gemaakt van deze grafkelder. Een ander groot verschil is dat de doden in deze grafkelder eerst werden gecremeerd. Dit allemaal maakt de neolithische grafkelder ontzettend bijzonder. Er is namelijk geen ander graf wat hiermee is te vergelijken. Doordat de grafkelder zo uniek is, heeft het Ministerie van Cultuur in Den Haag besloten om de grafkelder aan te wijzen tot bescherm archeologisch reservaat.

De groep mensen, en de cultuur, die dit graf hebben achtergelaten, is de Stein-groep genoemd. Kan jij niet wachten om hier meer over te leren in het Museum voor Grafcultuur? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum