Museum informatie

Archeologisch Museum Stein
Hoppenkampstraat 14A
Stein

046 433 8919

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0016:00
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0016:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€4.50
Kinderen (t/m 12 jaar) Gratis
starTe zien op MuseumTV

Archeologisch Museum Stein


In 1963 werden tijdens opgravingen van een Bandkeramische nederzetting in Stein, door toeval, resten gevonden van verbrande beenderen van mensen die hier zo’n 5400 jaar geleden woonden. Het graf van Stein, dat rond 3400 v.Chr. is aangelegd, bleek een bijzondere vondst te zijn. Wie deze mensen waren is nog steeds onderwerp van onderzoek, maar de grafkelder vormt tegenwoordig de kern van het Archeologisch Museum in Stein.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Archeologisch Museum Stein

witregel

Aarde vol geschiedenis

Het museum, dat in 1967 werd opgebouwd door de toenmalige Archeologie Stichting Stein, beschikt over een ruime collectie die door de jaren heen is gegroeid. De collectie kan worden onderverdeeld in vijf verschillende periodes, zoals de Steentijd, IJzertijd, Romeinse tijd en de Frankische tijd. Een deel van deze collectie is te bewonderen in de vitrines, terwijl het andere deel wordt bewaard in het depot van het museum. Daarnaast kan de bezoeker twee keer per jaar genieten van een thematentoonstelling.

Beschermd archeologisch reservaat

Het monumentale pand waarin het museum is gevestigd, heeft het vooral aan Pater Munsters te danken dat de grafkelder bewaard is gebleven. Het Ministerie van Cultuur in Den Haag heeft de neolithische grafkelder zelfs aangewezen tot beschermd archeologisch reservaat vanwege de unieke eigenschappen.

Een uniek graf

Het graf van Stein is een belangrijke archeologische ontdekking omdat er geen ander graf mee te vergelijken is. De doden werden namelijk eerst gecremeerd voordat ze in de kelder werden geplaatst. Het is nog altijd een mysterie wie deze mensen waren en waarom zij op deze manier begraven werden.

Stichting Erfgoed Stein

De Stichting Erfgoed Stein beheert het museum en de collecties nog altijd. Het graf van Stein is een bijzondere en belangrijke ontdekking uit de Nederlandse geschiedenis en zorgt ervoor dat bezoekers een uniek kijkje kunnen nemen in de manier waarop mensen in het verleden werden begraven.

Jouw bezoek aan Archeologisch Museum Stein

Wil je het museum zelf gaan bekijken? Bereid je bezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen, kijk je onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum