Museum informatie

Museum Volkenkunde

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
Studenten€10.00
CJP€9.00
Kinderen (6 t/m 8 jaar)€6.00
Kinderen (t/m 5 jaar), Museumkaart, Bankgiro Loterij VIP-KAART, ICOM, Vereniging Rembrandt & Vrienden Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Museum Volkenkunde


Museum Volkenkunde vertelt, in een monumentaal pand aan de Singel, het verhaal over jou (en mij)! Dat klinkt misschien gek, maar in dit museum in Leiden leer je in vaste en tijdelijke tentoonstellingen over ons, de mensheid. Als je al denkt dat je alles over jezelf weet, dan zal een museumbezoek aan het volkenkundig museum je nog verbazen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Volkenkunde

witregel

Waarom het museum van volkenkunde in Leiden staat

Voordat het museum haar oorspronkelijke naam kreeg, stond het museum bekend als Verzameling Van Siebold. Siebold was een Duitse arts die in opdracht van Koning Willem I een natuurhistorische verzameling aanlegde in China, Indonesië en Japan. De standplaats van Siebold was de universiteitsstad Leiden. Dit is de reden waarom het museum haar deuren hier in 1837 opende. 

Het volkenkundig museum Leiden: één van de oudste ter wereld

Omdat het museum in Leiden al sinds 1837 bestaat mag het zich tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld rekenen. Nadat het museum door het leven ging als Verzameling van Siebold veranderde men de naam later in Rijks Japansch Museum. Hierna droeg het nog veel andere namen, waaronder Rijks Ethnographisch Museum (1859), Rijksmuseum voor Ethnographie (1931) en Rijksmuseum voor Volkenkunde (1935). Museum Volkenkunde, zoals we het mu seum nu kennen, bestaat sinds 2005. In 2013 ging het deel uitmaken van het Nationaal Museum van Wereldculturen, waar ook het Afrika Museum, het Tropenmuseum en het Wereldmuseum bij horen. 

De hele wereld in een vitrinekast

Het Volkenkunde Museum Leiden vertelt over universele thema’s als rouwen, versierden, bidden, liefhebben en vechten. Al deze thema’s maken inzichtelijk dat we wellicht een beetje van elkaar verschillen, maar bovenal allemaal mens zijn. Ruim vierduizend objecten vertellen verspreid over acht zalen (te weten Afrika, Azië, de Boeddhazaal, Japan, Korea, China, Indonesië, Oceanië, Midden- en Zuid-Amerika en Noord-Amerika) het verhaal over wie wij zijn. 

Jouw bezoek aan Museum Volkenkunde

Voor meer informatie over het museum bezoek je hun website. Wil je meer weten over een van de andere musea over wereldculturen? Neem dan eens een kijkje bij het Wereldmuseum in Rotterdam.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum