Museum informatie

Museum Vlaardingen
Westhavenkade 54
3131 AG
Vlaardingen

010 434 8722
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen Museum Vlaardingen€7.5
Volwassenen Combiticket Museum Vlaardingen + de Balder€8.5
Volwassenen De Balder€2.00
Kinderen tot 18 jaar Gratis
Groepen (vanaf 20 personen) Museum Vlaardingen, p.p.€5.00
Student Museum Vlaardingen€4.00
Student Combiticket met Museum Vlaardingen de Balder€5.00
Student de Balder€2.00
Vrienden van Museum Vlaardingen, Museumkaart, Rotterdampas, Rembrandtpas, en ICOM Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Vlaardingen


Mens en water

De strijd tussen mens en water gaat ruim duizenden jaren terug. Van het overwinnen, en vechten, tegen waterrampen tot het duurzame leven met water. Een verhaal die in Museum Vlaardingen centraal staat.

Vlaardingen en de regio Rijnmond zijn het voorbeeld voor het spannende verhaal tussen mens en water. Er is een rijke geschiedenis hierover te vinden in dit gebied. Een onderwerp waar ze vandaag de dag zelfs nog altijd mee te maken krijgen. Duik in de wereld van vissers en de visserij. Van vissersschepen tot hun typische gebruiken. Bij een bezoek aan Museum Vlaardingen leer je alles over het ontstaan en de dynamiek van de bijzondere samenleving die aan de rand van het water woont.

Simon van Gijn

Een collectie vol prenten en andere voorwerpen vormde het begin van dit unieke museum. In 1911 kreeg de gemeente Vlaardingen deze geschenken uit de erfenis van meneer Simon van Gijn. Deze negentiende-eeuwse collectioneur werd in 1836 geboren in Vlaardingen. Al vanaf een jonge leeftijd was Van Gijn geïnteresseerd in geschiedenis. Na de aanmoedigingen van zijn moeder begon hij zelfs al met het verzamelen van verschillende historieprenten. Een hobby die door de jaren heen alleen maar groter werd. Aan het eind van zijn leven had Van Gijn dan ook een brede belangstelling. In zijn verzameling beschikte hij niet alleen over historieprenten, maar ook over wapens, schepen, munten, zilver, keramiek en interieurs. De collectie die de gemeente Vlaardingen hiervan kreeg werd in 1920 ondergebracht in de Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum.

Deze Oudheidkamer werd in 1956 echter opgeheven. Hierna ontstond er echter een behoefte aan een museum. In 1960 werd de Stichting Nationaal Visserijmuseum opgericht om deze behoefte te bevredigen.

Door een fusie in 2003 is het museum vormgegeven zoals we het nu kennen. Hierna kreeg het zijn huidige naam: Visserij & Vlaardings Museum.

Het Huis met den Lindenboom

In 1971 verhuisde de collectie naar het Huis met den Lindeboom. Dit is het voormalige woonhuis van Abraham van der Linden. Hij was exploitant van schepen, koopman en ook nog eens de burgemeester van Vlaardingen. Tussen 1740 en 1742 liet hij het pand in opdracht bouwen. Naderhand werd het plafond zelfs beschilderd door de kunstschilder Gerard Sanders. De portretten die hij van Van der Linden en zijn vrouw heeft geschilderd, hangen nog altijd in het pand.

Kan jij niet wachten om de collectie te ontdekken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.