Museum informatie

Museum Vincentre

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.00
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Kinderen 6 t/m 17 jaar€4.25
Studenten (op vertoon van collegekaart of OV pas)€4.25
Vrienden met Vriendenpas Gratis
Museumkaart Gratis
Kijk voor de meest actuele openingstijden op de site. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Museum Vincentre


Hij is de schilder van de Sterrennacht, Het gele huis en de Zonnebloemen, afijn, Vincent van Gogh. Na vele omzwervingen door Nederland en Frankrijk woonde de kunstenaar drie jaar (1883 – 1885) in het Brabantse Nuenen en maakte daar een kwart van al zijn werken. Dit stukje cultureel erfgoed is vastgelegd in Museum Vincentre.

De vaste expositie vertelt het verhaal van twee personages: Vincent van Gogh en Nuenen. Beide karakters worden ontrafeld en er ontstaat een haat-liefdeverhouding. Steeds wordt de bezoeker verder meegenomen in dit verhaal.

Vincent en intimi

Hier komen zijn werken tot leven. Op moderne wijze word je door het oude Nuenen van deze schilder geleid. Luister naar verhalen van inwoners van toen en hun beleving over Vincent. Ervaar het Nuenen van vroeger en zie wandelend door het Vincentre hoe Van Goghs beroemde kleurenpalet is ontstaan. Ook maak je kennis met de intimi van Vincent, bijvoorbeeld zijn goede vriend Anthon van Rappard. Hij was eveneens schilder en vond in Vincent zijn gelijke.

Hardheid van het bestaan

Volledig in lijn met de andere grote meesters uit zijn tijd werd Vincent geraakt door de hardheid van het bestaan en besloot hij de gewone mens in beeld te brengen. Vanuit deze voorliefde voor de mens en zijn harde werk raakte hij geïnspireerd door de wevers en hun werkomstandigheden, een veel voorkomend beroep in het Brabantse dorp. Hij maakte een serie van maar liefst dertig werken variërend van de wever tot de werking van het weefgetouw. Beleef verder in de theaterzaal hoe het schilderij ‘De Aardappeleters’ tot leven komt en proef van de thematiek die Van Gogh terug liet komen in zijn schilderkunst.

Dagje uit

Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws pand dat ten tijde van Vincents periode in Nuenen dienst deed als stadhuis. Naast een bezoek aan het museum is er in het dorp veel meer te ontdekken over het leven van Vincent. Boek via de website van Vincentre bijvoorbeeld een gids die je mee kan nemen door de 19e-eeuwse geschiedenis van deze grootmeester.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum