Museum informatie

Museum Vekemans
Stationsstraat 39
5281 GA
Boxtel

0411 671884
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs€5.00
Museumkaart Gratis
Daarnaast op afspraak op alle werkdagen van de week voor groepen vanaf 8 personen met rondleiding. En voor zaterdagen en zondagen kan op speciaal verzoek in overleg met de museumleiding het museum voor een rondleiding worden geopend. Gesloten: tijdens de Kerst- en nieuwjaarsweken. Op Goede Vrijdag, Paasdagen, Pinksterdagen, Koningsdag, de carnavalsweek en Sinterklaasdag is het museum eveneens gesloten.
starTe zien op MuseumTV

Museum Vekemans


Het museum

Strijken, wassen, vegen en andere huishoudtaken. Of je nu nog op school zit, al jaren bij een bedrijf werkt of misschien al met pensioen bent. Iedereen heeft ooit met deze huishoudtaken te maken gekregen. Taken die generatie op generatie worden uitgevoerd. Het is zo genormaliseerd dat we er eigenlijk helemaal niet meer stil bij staan. Toch valt over deze normale taken juist ontzettend veel te leren.

Hoe wasten mensen vroeger namelijk hun kleding? Hoe haalde we vroeger de kreuken uit onze kleding? In het Museum Vekemans krijg je antwoord op al deze vragen. Het museum toont de jarenlange traditie van doodgewone bezigheden zoals wassen en strijken. Maar wie iets beter kijkt, ontdekt onze westerse geschiedenis van eeuwen geleden tot nu.

Via verschillende gebruiksvoorwerpen, maar vooral ook via interessante schilderijen, prenten en tekeningen, ontdek je onze geschiedenis. De collectie van “Wasschen en Strijken”vertelt niet alleen over het dagelijkse kledingonderhoud, maar juist ook over hoe mensen vroeger met elkaar omgingen. 350 jaar geschiedenis binnen handbereik!

Collecties

De collecties bergen een schat aan ambachtelijkheden en vakmanschap op het gebied van kunstvoorwerpen, schilderijen, Brabantse poffers en natuurlijk alles wat met wassen en strijken te maken heeft. Of het nu gaat om een verpakking van een wasmiddel of om een zeer zeldzame strijkbout of schilderij, het is allemaal te vinden in Museum Vekemans. Hierdoor is de samenstelling van de collectie uniek in de wereld.

De collectie is verdeeld in twee onderdelen: ‘Wasschen en strijken’ en ‘Brabants goedgemutst’. Ontdek hoe het huishouden er vroeger aan toe ging, maar ook wat voor een kleding hierbij kwam kijken. Naast deze vaste collectie zijn er sinds de museumweek van 2019 ook drie exposities te bewonderen. In de exposities “Brabants Volkje”, “Doopkamer” en “Religieus Panorama” worden aspecten uit het leven in het Brabant van de vorige eeuw, die inmiddels alweer zijn verdwenen, getoond.

Laat jij gelijk al je klusjes vallen om dit museum te bezoeken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.