Museum informatie

Museum Veenendaal
Kees Stipplein 76
3901 TP
Veenendaal

0318 55 00 10
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
18 jaar en ouder€6.00
12 t/m 17 jaar€2.5
<12 jaar, Museumkaart, vrienden, begeleider gehandicapte bezoeker, CJP, Veenendaalpas Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Veenendaal


De geschiedenis van Veenendaal

De stad Veenendaal kent een rijke geschiedenis. Het heeft zijn naam te danken aan het drassige veengebied waar de stad ontstaan is. Turf werd, in plaats van hout, aan het einde van de Middeleeuwen steeds meer gebruikt als brandstof. Vanaf ca. 1430 gingen veel gebieden, zo ook Veenendaal, het veen turven.

Ook kent Veenendaal een grote sigarengeschiedenis. Tijdens de 19e en 20e eeuw kende Veenendaal een bloeiende sigarenindustrie. In de omgeving van de stad werd veel tabak verbouwd. In Veenendaal werd deze tabak verwerkt tot pruimtabak, snuiftabak en pijptabak. Eerst werd dit voornamelijk bij mensen thuis gedaan. Soms zelfstandig, soms in opdracht van iemand anders. Langzaamaan kwamen er kleine industriële bedrijfjes. Deze bedrijfjes werden ’tabakskerverijen’ genoemd. Al deze kleine bedrijfjes zijn in de jaren na de Tweede Wereldoorlog failliet gegaan.

Museum Veenendaal

In het Museum Veenendaal wordt de geschiedenis van Veenendaal verteld. Zo worden er onder andere demonstraties gegeven in het ambachtelijk sigaren maken. Je kunt het museum zelf doorlopen, maar je kunt je ook laten rondleiden door enthousiaste medewerkers. Verder zijn er ook verschillende, wisselende (kinder-)workshops.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.