Museum informatie

Museum van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET
Amsterdam

+31 (0)20 6245255
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Kinderen van 6 tot 18 jaar€5.5
Studenten / CJP€8.00
Groepen vanaf 10 personen (p.p.)€8.00
Museumkaart, Stadspas, IAmsterdam City Card, Rembrandtpas, ICOM en MBOcard Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum van Loon


Gedetailleerde portretten, glinsterend zilverwerk en porselein en prachtig meubilair. Midden in Amsterdam is nog altijd een uniek woonhuis te bewonderen: Museum van Loon. Achter het huis ligt een tuin verborgen die compleet in de stijl van de zeventiende eeuw is aangelegd. Dit vergezeld met een prachtig koetshuis. Kortom, een uniek museum dat zeker een bezoekje waard is.

Het woonhuis is in 1672 door de architect Adriaen Dortsman ontworpen. Hij heeft ook het bijzondere koetshuis in de tuin ontworpen. Daarmee kreeg het huis een unieke eerste bewoner. Namelijk de kunstenaar Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt van Rijn. Nog altijd kan je de schilderachtige rijkdom, die Amsterdam in die tijd kende, beleven in Museum van Loon.

Stichting van Loon

Het museum wordt onderhouden door de Stichting Van Loon. Deze stichting is opgericht door de prof. Jhr. Dr. Maurits van Loon. Hij besloot om op 21 september 1960, zijn verjaardag, het woonhuis van de familie Van Loon om te toveren tot een écht museum.

Loon op Zand

De familie Van Loon maakte deel uit van de laatste bewoners van het grachtenhuis en was daarmee ook de oprichter van het museum. Oorspronkelijk komt de familie echter niet uit Amsterdam, maar uit de gemeente Loon op Zand in de provincie Noord-Brabant. Doordat de familie zo nauw betrokken was met de handel en het bestuur van de stad, verhuisde zij in de zeventiende eeuw naar Amsterdam. Daar werd Willem van Loon medeoprichter van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), terwijl andere familieleden zich concentreerden op de politiek. Uiteindelijk werd de familie in de negentiende eeuw zelfs verheven tot adelstand.

De familie vestigde zich voor het eerst in het woonhuis in 1884. Het pand was een huwelijkscadeau van Hendrik van Loon, aan zijn zoon Willem Hendrik. Hier woonde Willem samen met zijn vrouw, twee kinderen en het personeel.

Kan jij niet wachten om meer te leren over de familiegeschiedenis van de familie Van Loon? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum