Museum informatie

Museum van Egmond
Zuiderstraat 7
1931 GD
Egmond aan Zee

072 5064108
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag14:0017:00
Woensdag14:0017:00
Donderdag14:0017:00
Vrijdag14:0017:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.00
Kind tot 12 jaar (incl. speurtocht)€2.00
Museumkaart Gratis
Donateurs met (klein-) kinderen Gratis
2021 mei t/m oktober Dagelijks 14.00 - 17.00 uur
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum van Egmond


Drie kustdorpjes

Zand tussen je tenen, terwijl het geluid van de stromende golven van de zee zachtjes op de achtergrond zijn te horen. Het leven tussen de duinen klinkt prachtig. Maar hoe is het nou écht om bij de duinen aan de zee te leven? In Museum van Egmond leer je alles over de drie kustdropjes: Egmond-Binnen, Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef.

In het museum zijn ontzettend veel verschillende oude objecten te bewonderen. Bewonder zo bijvoorbeeld een oude roeireddingboot, het visserskamertje of een oud nagebouwd schuurtje dat vol zit met allemaal verschillende spullen van vroeger. In Museum van Egmond is er ieder seizoen weer een nieuwe tentoonstelling te bewonderen met weer een nieuw onderwerp. Ook aan de kinderen wordt gedacht met een leuke puzzeltocht.

Egmond-Binnen

Een kustdorpje dat is ontstaan in de vroege middeleeuwen. Eerst werd het nog het dorp Hallem, ook wel Hallum, genoemd. Pas rond de tiende en elfde eeuw was er sprake van een Ecmunde en Ekmunde. Iets wat later uitmondde uit Egmond. Totdat het in 1350 uiteindelijk de huidige benaming kreeg: Egmond-Binnen.

Een dorp wat vooral bekend is door zijn klooster en de abdij van Egmond: de Sint-Adelbertabdij. Opgericht in de tiende eeuw, maakt dit het het oudste abdij van Nederland. Daarnaast speelde het klooster ook nog eens een belangrijke rol tijdens de oorlog tussen de Hollanders en de West-Friezen. Later in de jaren speelde het zelfs een belangrijke rol in het gebied van West-Friesland. Doordat ze veel land in het bezit hadden, werden er verschillende inpolderingen gestart door het leggen van dammen, zoals de Zanddijk naar Limmen.

De belangrijke bibliotheek aan de abdij draagt ook veel geschiedenis met zich mee. Een groot deel van de graven van Holland, die tussen de tiende en dertiende eeuw zijn gestorven, zijn hier begraven. Een ander deel werd begraven in de vrouwen abdij van Rijnsburg. Pas na de uiteindelijke verwoesting van de abdij in 1572 vestigde de monniken zich hier pas weer in 1935.

Egmond aan Zee

Een herenboer uit Egmond-Binnen had ruim tien huizen gebouwd voor een groep arme gezinnen. Zij mochten hier gratis en voor niets wonen. Daarnaast mochten ze in de zee vissen, mits ze aan de abdij in Egmond-Binnen tien procent van hun vangst zouden afstaan. De herenboer heeft later ook het kerkje gesticht wat nu de Oud-Katholieke St. Agnes kerk is.

Zo ontwikkelde Egmond aan Zee zich door de jaren heen als een echt vissersdorp.

Egmond aan den Hoef

Een dorp wat, zo ver we nu weten, terug gaat naar 889. Het riddergeslacht vestigde zich in de middeleeuwen in Egmond op een grote boerderij, ook wel een hoeve, ten noorden van de abdij in Egmond. Rondom deze hoeve ontwikkelde zich door de jaren heen een dorp: het Slot op den Hoef. Een naam die zich door de jaren heen verbasterde naar Egmond aan den Hoef.

Kan jij niet wachten om meer te leren over deze drie kustdorpjes? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum