Museum informatie

Museum van Brabantse Mutsen en Poffers
Kerkstraat 20
5492 AH
Sint-Oedenrode

06-12395222

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0013:00
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0013:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag10:0016:00
Zondag Gesloten
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum van Brabantse Mutsen en Poffers


Museum van Brabantse Mutsen en Poffers

Museum van Brabantse Mutsen en Poffers in Sint-Oedenrode toont mutsen, poffers en andere klederdracht uit Brabant.

De muts en de poffer werden tussen 1870 en 1940 door Brabantse vrouwen gedragen. Zo vind je in het museum bijvoorbeeld de hoofddracht van mevrouw Bekkers, de moeder van Bisschop Bekkers. In 1966 was ze tijdens de uitvaart van haar zoon met haar hoofddracht op tv te zien.

Het museum is gevestigd in het Sint Paulusgasthuis. Dit huis komt oorspronkelijk uit 1435. Bij het museum zit ook nog een besloten tuin waar je het carillon van de Martinuskerk kunt horen.

Tentoonstellingen

Museum van Brabantse Mutsen en Poffers organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan is ‘De boerenbruiloft’.

Poffers en mutsen zijn als klederdracht vrijwel verdwenen. In de jaren zeventig werden oude mutsen en nieuwe mutsen van nylon echter weer gedragen om er ‘boers’ uit te zien. Dit werd gedaan op de zogenoemde ‘boerenbruiloften’ tijdens carnaval. Kom naar het museum en maak een echte boerenbruiloft mee!

Deze tentoonstelling is tot september 2020 te bezoeken.

Activiteiten

Ook verschillende activiteiten worden door het museum georganiseerd. Zo is er een speurtocht speciaal voor kinderen! De speurtocht wordt aan het einde beloond met een mooie prijs.

Tijdens de speurtocht vertellen Bertje en Leentje over het Sint Paulusgasthuis, het huis waar ze zelf gewoond hebben. Ze vertellen onder andere over het leven in zo’n klein huisje, over het feest dat ze gegeven hebben en over de kleding die ze droegen.

Bertje en Leentje vinden het belangrijk dat bepaalde dingen van vroeger, zoals de muts en de poffer, bewaard worden. Kun jij ze helpen?

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.