Museum informatie

Museum Valse Kunst

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier (vanaf 12 jaar)€8.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€4.00
Schoolklassen€2.50
starTe zien op MuseumTV

Museum Valse Kunst


Het Museum Valse Kunst in Vledder heeft een opmerkelijke collectie van vervalsingen. Het museum begon als een particuliere verzameling van oprichters Henk en Emma Plenter, toen hun eerste aankoop, een Matisse, bleek vals te zijn. In plaats van zich te schamen voor deze vergissing, besloten de Plenters om de kunst van het vervalsen verder te onderzoeken.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Valse Kunst

witregel

Met dank aan veilinghuizen

Zo groeide de collectie nepkunstobjecten van het museum gestaag, mede dankzij schenkingen van bezoekers en stukken die door veilinghuizen uit de handel zijn genomen. Vervalsingen mogen namelijk niet verhandeld worden, dus doneren veilinghuizen de valse stukken aan het Museum Valse Kunst.

Niet alleen vervalsingen in Museum Valse Kunst

De collectie omvat niet alleen vervalsingen, maar ook een verzameling glaswerk en kunst van Drentse schilders. Het museum heeft ook een aantal proefglazen, die oorspronkelijk werden gebruikt om te controleren of de oven warm genoeg was, maar nu waardevolle collector-items zijn.

Han van Meegeren

Een van de meest opvallende aspecten van de collectie zijn de vervalsingen van drie Nederlandse vervalsers: Robert Driessen, Geer Jan Jansen en Han van Meegeren. Van Meegeren was actief tijdens de Tweede Wereldoorlog en handelde onder andere met de Duitsers, waaronder Hermann Göring. Dit resulteerde in een celstraf.

Reflecteren op hebzucht

Maar het museum is meer dan alleen een verzameling van kunstvervalsingen. Het is ook een plek om te reflecteren op de aard van de kunstmarkt zelf. Meestervervalser Geer Jan Jansen zei ooit: “Het is de hebzucht van de markt die de vervalser stimuleert aan het werk te gaan”. De kunstmarkt wordt gekenmerkt door hoge prijzen en grote vraag, waardoor er veel geld kan worden verdiend met valse kunstwerken.

Echt nep

In feite schat men dat twintig procent van de kunst die wordt tentoongesteld vervalsingen zijn. Soms sta je dus oog in oog met een authentieke nepperd. Maar in Museum Valse Kunst weet je zeker dat je naar vervalsingen kijkt.

Jouw bezoek aan Museum Valse Kunst

Wil je het museum zelf gaan bekijken? Bereid je bezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie die je vindt aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Voor een voorproefje kijk je alvast onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum