Museum informatie

Museum Tromp’s Huys
Dorpsstraat 99
8899 AD
Oost-Vlieland

0562 451 600

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag14:0017:00
Woensdag14:0017:00
Donderdag14:0017:00
Vrijdag10:0013:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€3.00
Groepen (volwassenen) 12 of meer p.p.€4.5
Groepen (kinderen) 12 of meer p.p.€2.5
Museumkaart Gratis
Inwoners van Vlieland Gratis
Leden van de CHV Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Tromp’s Huys


De geschiedenis van Vlieland

Een uitgebreide foto- en klokkencollectie, verschillende (zee)kaarten en scheepsmodellen en een enorme zilvercollectie. In Museum Tromp’s Huys ontdek je alles over het indrukwekkende verleden van Vlieland. Van cultuur tot de geschiedenis en het eiland zijn Maritieme verleden. Museum Tromp’s Huys verrast de bezoeker keer op keer.

Kort na 1575 gebouwd, maakt het huidige gebouw dit het oudste pand van Vlieland. Sinds 1956 heeft het museum zich in dit gebouw gevestigd. Sindsdien wordt hier de cultuur en geschiedenis van Vlieland ondergebracht. Bewonder onder andere de schilderijen, tekeningen, etsen en prenten van Betzy Akersloot-Berg. Zij was één van de vroegere bewoonsters van het pand. Of bewonder het huis van de bewoners van Vlieland rond 1900. Ontdek welke bijzondere mensen hun voetafdruk op Vlieland hebben achtergelaten. Van Vlielandse ontdekkingsreizigers zoals Willem de Vlamingh tot de dichter, schrijven en scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff.

Betzy Akersloot-Berg

Eén van de vroegere bewoners van het pand was Betzy Akersloot-Berg. De kunstenares was in 1850 geboren in het Noorse Aurskog. Samen met haar man Gooswinus Akersloot woonde ze vanaf 1896 tot aan haar dood, in 1922, in het huidige museum.

Betzy heeft op veel verschillende plekken gewoond. Van de Noorse stad Oslo, waar ze op 25-jarige leeftijd begon aan haar studie op de Koninklijke Tekenacademie, tot in München, waar ze lessen volgde bij de kunstenaar Otto Sinding. Het was uiteindelijk haar kennismaking met Hendrick Willem Mesdag die haar naar Nederland toe trok. Hier gaat ze in Scheveningen bij de Nederlandse kunstenaar in de leer. Waarna ze zich een paar jaar later, met haar echtgenoot, vestigt in Vlieland.

Het echtpaar heeft het pand de naam gegeven die hij tot op de vandaag nog altijd draagt: het Tromp’s Huys. Hier heeft Betzy haar carrière als kunstenares voortgezet. In de naam van de Haagse School creëert Betzy meer dan 300 verschillende schilderijen, tekeningen en prenten. Een groot deel hiervan is nog altijd in het museum te bewonderen.

Laat je verrassen door de prachtige cultuur en geschiedenis van Vlieland. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum