Museum informatie

Museum ’t Fiskershúske
Fiskerspaad 4-8a
9142 VN
Moddergat

0519-589454
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Kinderen 6-16 jaar€2
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Gezinskaart€11.5
Museumkaart Gratis
Groepen kunnen we ook buiten openingstijden ontvangen.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum ’t Fiskershúske


In het donker van de nacht begon het weer om te slaan. Met bijna 20 schepen waren de mannen hard aan het werk om genoeg vis te vangen. De hele gemeenschap was afhankelijk van de visvangst. Maar in plaats van een vreugdevolle terugkeer met netten gevuld met vis en zeefruit eindigde de nacht van 5 op 6 maart 1883 met een gigantische tragedie. In een storm zouden die nacht 83 dorpelingen omkomen. Dit had een grote impact op het dubbeldorp Paesens-Moddergat aan de Friese kust. Deze ramp staat daarom ook centraal bij Museum ‘Fiskerhúske. Het museum is een verzameling huisjes die het alledaagse leven proberen weer te geven van de vissers uit de regio.

De collectie

Het museum bestaat uit vier huisjes. Het oudste huisje is gebouwd in het jaar 1794. Deze geeft een beeld van hoe een vissershuis eruit zag rond 1850. In het ‘Klaske’s Húske’ is ook een replica van een vissershuis gevestigd. Deze is echter iets recenter en is een representatie van het vissersleven in het begin van de 20e eeuw. In het derde huisje ‘de Aek’ is een permanente tentoonstelling waar een verzameling van gereedschap, miniaturen van boten, objecten gerelateerd aan reddingswerk en vele herrineringen aan de hiervoor genoemde scheepsramp. In ‘Huisje ‘de Logger’ is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Als laatste is er de L.A. Buma, een reddingsboot die meer dan honderd jaar oud is. Deze boot is gerestaureerd in 2011 en doet sinds 2019 ook mee aan het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien.

Arrangementen

Kinderen kunnen speciale lessen krijgen over hoe het was om vroeger visser te zijn. Ze kunnen via de school een speciaal onderwijsprogramma volgen. Ook zijn er twee mascottes: Klaske het 7 jarige vissersmeisje en Haya de tovervis. Voor de volwassenen zijn er ook arrangementen. Er is een Garnalenfabriekje die te huur is voor evenementen. Dit fabriekje bevat een volledige keuken, een microfoon en een beamer. Ook zijn er opties om te wadlopen.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum