Museum informatie

Museum ’t Behouden Huys
Commandeurstraat 30
8881 BB
West-Terschelling

0562-44 23 89
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.50
Kinderen van 4 t/m 18 jaar€3.00
Museumkaart Gratis
Terschellingers (op vertoon van hun bootpas) Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum ’t Behouden Huys


Historisch centrum

Terschelling: één van de Nederlandse Waddeneilanden. Dit Friese eiland kent veel toerisme, maar wat weten we nou echt van Terschelling? In Museum ’t Behouden Huys kom je alles te weten over Terschelling. Met verschillende vaste en wisselende exposities weergeeft Museum ’t Behouden Huys de geschiedenis, cultuur en zeevaart van Terschelling.

In het dropje West-Terschelling in de Nederlandse provincie Friesland is de zogenaamde schatkamer van Terschelling te vinden. Op het eiland staat Museum ’t Behouden Huys gevestigd. Een bijzonder museum met een unieke functie en betekenis voor Terschelling in zijn gemeenschap. Het dient namelijk als het museum en het historisch centrum van de Terschellinger gemeenschap.

Duik in de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Terschelling. Een museum wat zich publiek toegankelijk maakt voor een ontzettend breed publiek. Toch richt het museum zich ook specifiek op de onderzoeker op het gebied van eilander geschiedenis en erfgoed. Museum ’t Behouden Huys verzameld vandaag de dag dan ook nog altijd objecten die de eilander geschiedenis en erfgoed weergeven.

Commandeurswoning

Het museum heeft zich gevestigd in twee zeventiende eeuwse huizen. In 1668 werden de huizen gebouwd. Dit was twee jaar nadat de West-Terschelling door de Engelsen was vernield. In de jaren erna woonde er rijke commandeurs van de walvisvaart in de twee panden.

De Stichting van een Terschellinger Museum ’t Behouden Huys wordt uiteindelijk in 1938 opgericht. Het museum is vernoemd naar één van de commandeurs die in het pand heeft gewoond. Het verwijst namelijk naar Willem Barentsz. De van Terschelling afkomstige zeevaarder is bekend door zijn reis naar Nova Zembla. Daarnaast verwijst de naam ook indirect naar de functie van het museum, namelijk het bewaren van het culturele erfgoed van Terschelling.

Nova Zembla

September 1596: de zeevaarder Willem Barentsz werd ertoe gedwongen om een noodonderkomen te bouwen. Alleen op deze manier kon hij, samen met de andere zeevaarders, overwinteren op Nova Zembla. Barentsz had namelijk gehoopt om een nieuwe Noordelijke route naar Indië te ontdekken. Tevergeefs strandde hij, samen met zijn bemanningsleden, in het Noordpoolijs.

Om de winter hier te overleven, bouwde ze van het wrakhout van het schip een onderkomen. Een huis van ongeveer tien meter lang en zes meter breed: Het Behouden Huys, werd het weliswaar genoemd. Een deel van het hout werd na de winter gebruikt voor de bouw van een sloep.

In 1871 werden de restanten van Het Behouden Huys gevonden door de Noorse walvisvaarder Elling Carlsen.

Brede collectie

Tegenwoordig beschikt Museum ’t Behouden Huys over ruim 6000 verschillende voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis en cultuur van Terschelling. Van schilderijen en foto’s tot medailles, boeken en scheepsmodellen. Een groot deel van de collectie is te zien in het museum.

Kan jij niet wachten om een kijkje te nemen in ’t Behouden Huys? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.