Museum informatie

Museum Swaensteyn
Herenstraat 101
2271 CC
Voorburg

(070) 386 1673
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen van 6 t/m 18 jaar€3.00
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Donateurs Gratis
CJP/Cultuurkaart€3.00
Combiticket met Hofwijck€9.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Swaensteyn


Geschiedenis, Kunst & cultuur

Prachtige kunstwerken, het bijzondere leven van Oranje prinses Marianne en de rijke invloed van de Romeinen. In Museum Swaensteyn kom je ontzettend veel te weten over de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam.

Het pand

Het huidige pand van het museum werd in 1805 gebouwd. Dit was in opdracht van de plaatselijke notaris van Voorburg. De jaren die erna volgde, hebben verschillende notarissen hier hun kantoor gehad. Het is dan ook niet zo raar dat het pand al snel bekendstond als het zogenaamde Notarishuis.

In 1968 vestigde Museum Swaensteyn zich in het gebouw. Tegenwoordig kent het pand nog altijd een paar consoles. Deze steunen waar balken op kunnen rusten, zijn ontworpen in de Europese kunststijl rococo. Daarnaast zijn er ook een hoop andere mooie en unieke versieringen te vinden in het pand. In 2011 werd er zelfs een extra ruimte aangelegd.

Een rijke geschiedenis

Per jaar organiseert het museum meerdere tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast zijn er ook een aantal vaste onderwerpen waar het museum aandacht aan geeft. Drie verschillende onderwerpen die de geschiedenis van Voorburg en Leidschendam weergeven.

Kunstwerken

Door middel van de uitgebreidde kunstcollectie van Museum Swaensteyn duik je met gemak de kunstgeschiedenis in. De collectie kunstwerken en historische objecten vormen samen het verhaal van Voorburg, Leidschendam en Stompwijk. Zo was Voorburg jaren geleden dé plek voor kunstenaars die zich massaal hier vestigde. Doordat het zo dicht bij de drukke stad Den Haag ligt, was dit ideaal voor kunstenaars. Op deze manier woonde ze dicht in de buurt van verschillende culturele voorzieningen en actieve kunstenaarsverenigingen. Dit terwijl ze, eenmaal in Voorburg, de rust van het groene dorp konden opzoeken.

De kunstcollectie van Museum Swaensteyn bestaat uit verschillende schilderijen uit de periode 1880 – 1950 en sculpturen uit de jaren 1950 – 1980.

Romeinse rijk

Gedurende de tijd van het Romeinse rijk was Voorburg een bloeiend bestuurs- en handelscentrum. Toentertijd werd het echter Forum Hadriani genoemd. Het was tweeduizend jaar geleden de meest westelijke stad van het Romeinse rijk en daarnaast ook nog eens de enige stad van grote omvang in het Noordwesten van Nederland.

Aan het begin van de negentiende eeuw werd de stad, door middel van opgravingen, opnieuw ontdekt. Dit waren de vroegste wetenschappelijke opgravingen in Nederland. Vandaag de dag worden er zelfs nog altijd vondsten gedaan. In Museum Swaensteyn zijn de belangrijkste vondsten, waaronder een zeldzame Romeinse waterput, te bewonderen.

Prinses Marianne

Een kamer die volledig is toegewijd aan Prinses Marianne der Nederlanden. Ze was de jongste dochter van koning Willem I en prinses Wilhelmina (Mimi) van Pruisen. In 1848 kocht prinses Marianne de buitenplaats Rusthof in Voorburg. Dit deed ze om haar banden met haar familie te herstellen.

Vandaag de dag zijn nog altijd een hoop persoonlijke bezittingen en schilderijen, uit haar beroemede kunstcollectie, te bewonderen.

Kan jij niet wachten om meer te leren over geschiedenis, kunst en cultuur in Voorburg en Leidschendam? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum