Museum informatie

Museum Sloten
Heerenwal 48
8556 XW
Sloten

0514-531541
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.5
Kinderen van 6 t/m 12 jaar€2.5
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Groepen (vanaf 10 personen) volwassenen€3.00
Groepen (vanaf 10 personen) kinderen 6 t/m 12 jaar€2.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Sloten


Van geschiedenis tot toverlantaarns

Toverlantaarns: wat is het en waarom is het een belangrijke uitvinding? Duik in de wereld van deze unieke uitvinding of luister naar het verhaal van het bierschip, de Friese variant op het paard van Troje. Ontdek in Museum Sloten, te vinden in het Friese plaatsje Sloten, alles over de verrassende stadsgeschiedenis.

Een strijd om heerschappij

Niet iedereen zal bekend zijn met het Friese vestingstadje Sloten in de gemeente De Friese Meren. Dit terwijl het stadje barst van de geschiedenis. Sloten is namelijk in de dertiende ontstaan als een nederzetting bij een stins, dit is Friese een burcht of landhuis. In deze stins woonde de familie Van Harinxma thoe Slooten. Een strategische ligging van de familie, want de stins stond vlak bij de kruising van de handelsweg van het Duitse plaatsje Bentheim naar de Friese stad Stavoren. Op een orkonde uit 30 augustus 1426 werd Sloten voor het eerst vernoemd als stad.

Door de strategische ligging van het plekje Sloten is de Friese vesting in verschillende handen gevallen. In 1523 viel het voor de laatste keer in de handen van de erfgenamen van de graven van Holland. Door een beleg van Friese en Gelderse troepen is de laatste Hollandse edelman, Jan II van Wassenaer, verslagen. Hiermee was Van Wassenaer ook gelijk de laatste Hollander die omkwam in de strijd om de heerschappij over Friesland.

Het oude stadhuis

Museum Sloten bevind zich momenteel in het oude stadhuis van Sloten. Het prachtige gebouw is gebouwd tussen 1759 en 1761. Jarenlang heeft het pand gediend als stadhuis. Toen er een gemeentelijke herindeling plaatsvond op 1 januari 1984, kwam hier plotseling verandering in. Hoewel het niet meer wordt gebruikt als stadhuis, is het wel nog altijd een officiële trouwlocatie van de gemeente.

Kan jij niet wachten om de strijd met de Hollanders aan te gaan? Of je te verdiepen in de bijzondere uitvinding van de toverlantaarns? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum