Museum informatie

Museum Prinsenhof Delft
Sint Agathaplein 1
2611 HR
Delft

(015) 260 23 58
info-prinsenhof@delft.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00
Zondag 11:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen (19>) €12.50
Groepen (10> personen), CJP, ISIC, Studentenkaart & MBO Card €9.00
4-18 jarigen €4.00
Peuters (0-3), ICOM, Museumkaart, Rembrandtkaart, Vrienden, Rotterdampas & Delftpas Gratis
Tickets

Museum Prinsenhof Delft


Het ontstaan van het Prinsenhof

Het hof was eerst een nonnenklooster: het Sint-Agathaklooster. Na de Reformatie in de tweede helft van de zestiende eeuw werd het gebouwencomplex opgesplitst in afzonderlijk gebruikte delen. Het ene deel was nog in gebruik als klooster door de zusters. Het andere deel werd ingericht als hof van Prins Willem van Oranje, die van 1572 tot 1584 regelmatig in het Sint-Agathaklooster verbleef. Na de moord op Prins Willem van Oranje werd het Prinsenhof geschonken aan het stadsbestuur. Het gebouw werd voor verschillende doeleinden gebruikt, maar vanaf 1887 kreeg het gebouw ook een museale bestemming.

Het museum en haar collecties

Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis vond plaats in het Prinsenhof in Delft: de moord op Willem van Oranje. Hier leer je alles over het leven van Willem van Oranje en maak je niet alleen met hem kennis, maar leer je ook wat hij betekent heeft voor het Nederland van nu.

Naast een prachtige en rijke geschiedenis over Willem van Oranje kun je nog veel meer vinden in Museum Prinsenhof Delft. Het museum licht namelijk ook twee andere thema’s uit: Delfts Blauw en Delftse Meesters. Zoals de naam doet vermoeden, is de productie van Delfts Blauw ontstaan in Delft. Dit magische product is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd icoon. Het ontstond door een poging om het wereldberoemde Chinese blauw-witte porselein na te maken. Het groeide uit tot een product met een eigen status, dat wereldwijde bekendheid geniet. Ontdek in het Prinsenhof de geheimen van dit bijzondere product en bewonder schitterende Delfts Blauwe meesterwerken.

Ook kun je kennis maken met diverse Delftse meesters. Door de eeuwen heen zijn er veel kunstenaars en wetenschappers geweest die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Hier ontmoet je Delftenaren als Johannes Vermeer, Michiel van Mierevelt, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Ontdek wat hun bijdrage was aan de geschiedenis van Nederland.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less