Museum informatie

Museum Paulina Bisdom van Vliet
Hoogstraat 166
2851 BE
Haastrecht

0182 - 50 13 54
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.50
Jongeren van 13 t/m 18 jaar€4.00
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
CJP€4.00
Museumkaart Gratis
Groepen (met rondleiding), p.p.€5.50
Het museum is vanaf 23 december 2019 tot medio 2021 voor bezoekers gesloten in verband met restauratie en onderhoud.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Paulina Bisdom van Vliet


Een reis terug in de tijd

Prachtige gordijnen van de beste stoffen en vloerkleden die rijk zijn gedecoreerd. Niet veel later wordt je overdonderd door de schitterende schilderijen, porselein, meubels en zilverwerk. In Museum Paulina Bisdom van Vliet kijk je je ogen uit. In dit negentiende -eeuwse woonhuis is nog altijd de sfeer van vroeger te proeven.

Als bezoeker wandel je door gedempte lichten van kamer naar kamer. Met een groot aantal Aziatisch en Europees porselein en aardwerk, familieportretten en schilderijen van kunstenaars uit de negentiende eeuw en verschillende meubelstukken is er ontzettend veel te zien in dit museum. Het lijkt haast alsof de familie Van Vliet er nog altijd woont.

De familie Bisdom

Het woonhuis is oorspronkelijk van de familie Bisdom van Vliet. Dit was een welvarende familie die veel invloed had in de gemeente Haastrecht en bezittingen had in de hele Krimpenerwaard. De geschiedenis van deze familie begint rond 1550 met Jan Bisdom uit Krimpen aan den IJssel. Hoewel de familie niet van adel was, kreeg de familie Bisdom wel de toevoeging Van Vliet in 1755. Gedurende de achttiende eeuw is de familie rijk geworden door de verbouw van en handel in hennep voor de touw- en zeildoekindustrie.

Voordat de familie zich bezig hield met deze industrie, hadden ze echter ook al veel invloed. Zowel de vader als de grootvader van Paulina Bisdom van Vliet waren burgemeesters van Haastrecht. Maar ook eerdere generaties hadden politieke macht. Zo speelde ze een grote rol in het openbaar en kerkelijk bestuur.

Paulina Bisdom

Paulina Bisdom werd in 1840 geboren en groeide op in Haastrecht. Ze trouwde samen met Johan le Fèvre de Montigny en verhuisde samen met hem naar Den Haag. Samen met haar moeder, Maria Elisabeth Knogh, hield Paulina de administratie bij van de opbrengsten en uitgaven van alle bezittingen in het familiebedrijf. Toen haar vader overleed, ging ze samen met haar man in het familiehuis wonen. Haar man Johan volgde haar vader op als burgemeester van Haastrecht. Dit bracht veel sociale verplichtingen en contacten met zich mee. Iets wat Paulina erg beviel.

Na het overlijden van haar echtgenoot, miste Paulina haar rol als de vrouw van de burgemeester. Daarom was ze opzoek naar een nieuwe invulling van haar bestaan. Op eigen houtje bouwde ze zo een nieuw netwerk en een eigen sociale status op. Dit deed Paulina door zich in te zetten voor het maatschappelijk leven in Haastrecht. Zo stichtte ze bijvoorbeeld een meisjesschool op, nam ze het initiatief voor de bouw van een nieuwe kerk voor de Nederlandse Protestantenbond en steunde ze verschillende sport- en muziekverenigingen in het dorp.

Het huis

In haar testament bepaalde Paulina dat het woonhuis van de familie als museum moest worden gebruikt. Na haar overlijden gebeurde dit dan ook. Aan de inrichting van het huis werd haast niks veranderd. Ook liet ze bijna haar hele vermogen na aan Stichting Bisdom van Vliet.

Kan jij niet wachten om je onder te dompelen in het leven van een rijke negentiende-eeuwse familie? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum