Museum informatie

Museum Paul Tetar van Elven
Koornmarkt 67
2611 EC
Delft

015 21 24 206
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.5
Kind (van 0 - 18 jaar) Gratis
CJP€2.5
Studenten TU Delft Gratis
Donateurs Gratis
Museumkaart
ICOM-pas/Rembrandtkaart Gratis
Delft-/Rotterdampas Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Paul Tetar van Elven


Uitgebreide verzameling

Porselein en aardewerk, tekeningen en schilderijen: in het Museum Paul Tetar van Elven is de gigantische verzameling van deze kunstenaar nog altijd te bewonderen. Naast kunstenaar, kopiist en docent aan de Polytechnische school Delft, wat nu ook wel bekend staat als TU Delft, was Paul Tetar van Elven een grote verzamelaar.

Tot 1892 was het zestiende -eeuwse pand bewoond. Hoewel er al heel wat jaar niet meer in wordt geleefd, ademt het nog altijd de zestiende-eeuwse sfeer. Het interieur is zo ingedeeld als dat van een typisch zestiende-eeuws woonhuis. Een authentieke sfeer die het haast doet lijken alsof Tetar ieder moment thuis kan komen.

Paul Tetar van Elven

Hij was de jongste zoon van Hendrik Tetar van Elven en zijn vrouw Dorothea de Hosson. Paul Constantin Dominique Tetar van Elven wordt geboren in Antwerpen in 1823. Net zoals zijn oudere halfbroers wilde Paul maar al te graag kunstenaar worden. Zo gezegd zo gedaan, want al snel volgt hij een opleiding tot kunstenaar aan de Koninklijke Academies in zowel Amsterdam als in Den Haag. Na een studie als graveur, kiest Paul later in zijn leven ook nog eens voor de schilderopleiding.

Door zijn grote liefde voor kunstgeschiedenis reist hij regelmatig, samen met zijn vrouw Louise Schmit, af naar grote musea in Parijs en Dresden. Hier maakt hij veel kopieën van verschillende beroemde schilderijen. Daar blijft het echter niet bij, want Paul schilderde ook regelmatig portretten van zijn vrienden en familie en nam regelmatig opdrachten aan.

Nadat zijn vrouw was overleden, hertrouwt Paul in 1883 met Mechelina van Duuren. Samen verhuizen ze elf jaar later naar Scheveningen. Waar ze een groot huis bemachtigen dat de naam ‘Ars longa, vita brevis’ krijgt, oftwel ‘De kunst is lang, het leven kort’. In dit huis overlijdt Paul in 1896.

Van woonhuis naar museum

In Paul zijn testament beschrijft hij dat zijn woonhuis in Delft, na zijn dood, voor het publiek moet worden opengesteld. Een aanvraag die pas dertig jaar na zijn dood in ging. Dit was na de dood van zijn tweede vrouw in 1926.

Aan het huis worden grote aanpassingen gemaakt. Zo wordt de tuin bijvoorbeeld verkocht aan de achterburen en worden onder andere de keuken en tuinkamer gesloopt zodat er plek is voor een expositieruimte.

Kan jij niet wachten om de sfeer van de zeventiende eeuw te proeven? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum