Museum informatie

Museum Opsterlân
Hoofdstraat 59
8401 BW
Gorredijk

0513 46 29 30
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€2.00
Jongeren van 13 tot 18 jaar€4.00
CJP€4.00
Groepen (vanaf 10 personen), p.p.€4.00
Vrienden van het museum Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Opsterlân


Oude school

Een gemeente in Friesland: waar denk jij dan aan? Boeren? Koeien? Misschien wel de bijzondere taal en cultuur? Maar zou je ook een historische vuistbijl denken? Het zware leven in de veenderij, de aristocratie, ambachtslieden, het opkomende socialisme of de Joodse gemeenschap. De gemeente Opsterland, oftewel Opsterlân in het Fries, beschikt over een bijzondere en rijke geschiedenis. Een geschiedenis die her te ontdekken is in Museum Opsterlân.

In eerste instantie was het huidige pand van Museum Opsterlân alles behalve een museum. Het diende namelijk als een openbare lagere school. De eerste steen werd dan ook op 1 september 1887 gelegd. Het pand werd gebouwd aan de hand van het ontwerp van architect Jacobus Anthonie Meessen. De heer Meessen werkte toentertijd als gemeentearchitect van de gemeente Opsterland. Tot 1995 werden er lessen gegeven in het pand. Toch staat vandaag de dag nog altijd kennis centraal in dit gebouw. Kennis over de geschiedenis van Gorredijk en de gemeente Opsterland.

In Museum Opsterlân duik je ruim 100.000 jaar terug de tijd in. Leer alles over de oude vuistbijl en het zware leven van Brechtje in de veenderij. Niet alleen de arme families worden belicht, maar ook de rijkere. Neem bijvoorbeeld een kijkje binnen bij de rijke families in de Beetsterzwaag of kijk je ogen uit in het zilveratelier van de Gorredijkster zilversmeden. Ruik de scherpe inkt geur in de ‘socialistische’ drukkerij van Geert Lourens van der Zwaag. Of raak onder de indruk van de geschiedenis van Esther Colthof en de Joodse gemeenschap in Gorredijk.

Verschillende thema’s

In het museum worden verschillende tijdelijke exposities tentoongesteld. Deze exposities hebben vaak een link met de gemeente Opsterland of Gorredijk. Daarnaast beschikt het museum echter ook over een vaste collectie. Aan de hand van vijf verschillende thema’s maak je kennis met de geschiedenis. Leer alles over de Weldoeners & Aristocratie, De Vlecke Gorredijk, Vervening & Socialisme, Geologie & Archeologie en de Joodse Historie.

Kan jij niet wachten om meer te leren over de geschiedenis van dit bijzondere Friese plaatsje? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.