Museum informatie

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC
Noordwijk

071 36 17 884
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen tot 5 jaar Gratis
Kinderen van 5 tot 12 jaar€2.5
Leden van Genootschap Oud Noordwijk Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Noordwijk


Noordwijk aan Zee

Een binnenduinse hoeve van 400 jaar. Bij een bezoek aan Museum Noordwijk is al gauw te zien dat het gebouw alleen al in goede staat is gebleven. En hoewel het aan de buitenkant erg klein lijkt, is er toch ontzettend veel te ontdekken in Museum Noordwijk.

Ontdek de geschiedenis van dit Zuid-Hollandse dorpje en laat je verassen. Bewonder bijvoorbeeld de grootste museale collectie plateel van Porceleinfabriek de Kroon. Kijk je ogen uit bij dit type aardewerk of aanschouw de kunstwerken van onder andere Oswald Wenckebach, Charlotte van Pallandt en meerdere kunstenaars die Noordwijk gewoond en gewerkt hebben.

Genootschap Oud-Noordwijk

Dat Noordwijk een rijke geschiedenis heeft, wordt al snel duidelijk in het museum. Tot het begin van de negentiende eeuw is de visserij in Noordwijk aan Zee namelijk de belangrijkste vorm van inkomsten gebleven voor het dorp. Een rijke geschiedenis die we, volgens Genootschap Oud-Noordwijk, moeten bewaren. Op 19 april 1962 werd deze genootschap namelijk opgericht met het doel om het Noordwijks erfgoed te behouden. Het is deze genootschap die, met dit doel voor ogen, Museum Noordwijk heeft opgericht.

In juli 1963 kreeg de genootschap beschikking over één van de laatste binnenduinse hoeve in Nederland. Het bijna 250 jaar oude gebouw werd omgetoverd tot een lokaal historisch museum. Dit kon de Genootschap Oud-Noordwijk echter niet zonder hulp. Verschillende verenigingsleden, vrijwilligers en giften van de Noordwijkse bevolking hebben hieraan bijgedragen. In 1984 werd er een nieuwe stichting opgericht: Stichting Museumboerderij. Het was deze stichting die ervoor zorgde dat het pand tussen 1986 en 1987 werd gerestaureerd. Er kwam een tweede trap, een keuken, toiletten en zelfs een aanbouw: de Blauwdotterzaal. Deze laatste zaal wordt tegenwoordig gebruikt voor verschillende wisselende exposities in het museum.

Boerderij Veldzicht

In 2009 werd Museum Noordwijk nog verder uitgebreid met een tweede museum. Het Genootschap kreeg, door middel van het testament van Jaap Hoogeveen, beschikking over het zomerhuis en de winterstal van boerderij Veldzicht. Door middel van donaties en steun van de gemeente kon ook dit gebouw worden omgetoverd tot museum: het Streekmuseum Veldzicht.

Naast de visserij beschikt Noordwijk ook over een rijk agrarisch verleden. Zo vormde Noordwijk bijvoorbeeld in de late Middeleeuwen het centrum voor de kruidenteelt. Je ontdekt alles over het agrarische verleden van Noordwijk in het Streekmuseum Veldzicht.

Kan jij niet wachten om meer te leren over de geschiedenis van Noordwijk? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.