Museum informatie

Museum Nijkerk
Venestraat 16
3861 BX
Nijkerk

033 245 7005

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag10:0016:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree€5.00
Vrienden Museum Nijkerk, houders Museumkaart en kinderen t/m 12 jaar. Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Nijkerk


Museum Nijkerk

Museum Nijkerk is een museum dat de geschiedenis van de stad Nijkerk tentoonstelt. Het museum is gevestigd in het laatmiddeleeuwse gasthuis, een rijksmonument in het centrum van Nijkerk, tegenover de Grote Kerk. Naast het verzamelen van voorwerpen en gegevens wordt ook historisch onderzoek gedaan. Hoofdonderwerpen van de collectie zijn ambachten, architectuur en streekhistorie.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert jaarlijks uiteenlopende tentoonstellingen. Zo is er de tentoonstelling ‘Muziek uit Nijkerk’. Bij deze tentoonstelling wordt er een overzicht van de lokale muziek gegeven. Zo kun je als bezoeker bijvoorbeeld het carillon (uit 1777) bewonderen. Ook oude Nijkerkse muziekbands worden belicht.

Een andere tentoonstelling is de ‘Nijkerkse canon’. Doormiddel van 50 onderwerpen ontdek je de geschiedenis van Nijkerk. Je volgt Nijkerk vanaf 2700 vóór Christus tot en met het heden. Via korte, duidelijke teksten wordt je door het veelomvattende verhaal over deze gemeente meegenomen. Als bezoeker ga je op avontuur en kom je onder andere langs Prehistorische nederzettingen, een verzonken Slot, de Joodse Gemeenschap van Nijkerk, de beroemde witte toren, de weldadige freule, de watersnood van 1916 en het Festival der Volken.

Collectie

Museum Nijkerk heeft een diverse collectie aan historische kunst en gebruiksvoorwerpen.

Zo zijn ze in het bezit van een witglazen gevlochten mandje. Dit is één van de zeldzame, bewaarde producten uit de Nijkerkse glasfabriek Padang. In de glasfabriek ‘Padang’ aan de Westkadijk werden tussen 1765 en 1814 miljoenen flessen en glazen geproduceerd. Eerst werd vooral groenglas gemaakt (gebruiksglas, flessen en vensterglas). Later werd het ontkleurde witte glas gemaakt.

Een ander voorbeeld is een schilderij uit 1926 met zicht op de haven van Nijkerk. De schilder van het schilderij – Andries Verleur – woonde tussen 1921 en 1930 in Nijkerk. Verleur was broodschilder en ging langs de deuren in Nijkerk om zijn schilderijen te slijten en geld bijeen te sprokkelen.

Creatieve zolder

Het museum heeft een creatieve zolder, waar bezoekers – jong en oud – kunnen lezen en mooie dingen kunnen maken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum