Museum informatie

Museum Nederlandse Cavalerie
Barchman Wuytierslaan 198
3818 LN
Amersfoort

033-4661996
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0016:00
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0016:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.00
Volwassenen (in groep vanaf 10 personen), p.p.€3.00
Jongeren van 4 t/m 8 jaar€2.00
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Cavaleriemuseum, militairen en burgermedewerkers van Defensie op vertoon van hun (vrienden/defensie)pas Gratis
Veteranen op vertoon van hun veteranenpas Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Nederlandse Cavalerie


Van paard naar pantser

Enorme tanks en pantservoertuigen in verschillende maten en vormen staan naast elkaar opgesteld. De een met rupsbanden en de ander met enorme wielen. Andere weer langwerpig en laag bij de grond, terwijl de volgende weer heel kort is. In het Museum Nederlandse Cavalerie is dit en nog veel meer te ontdekken.

Het Cavalerie is iets wat al sinds oudsher bestaat. Een benaming die vroeger vooral werd gebruikt voor de militaire eenheid die zich te paard voortbewoog en te paard vocht. Niet zo raar ook, want de mens gebruikt paarden al eeuwen om zich snel en makkelijk voor te bewegen. Vermoedelijk werd het paard dan ook voor het eerst rond 4500 – 4000 voor Christus in de steppen van Oekraïne getemd. In eerste instantie werd het toen vooral als trek- en lastdier gebruikt, maar ook in militaire opzichten was het paard geliefd. Zo werden ze in het begin vooral voor de strijdwagen gespannen.

Tegenwoordig ziet het Cavalerie er echter heel anders uit. Binnen de krijgsmacht wordt de naam nu vooral gebruikt om eenheden met gepantserde voertuigen te benoemen. Er worden geen paarden meer gebruikt om mensen of materiaal te verplaatsen. Dit gaat tegenwoordig namelijk veel sneller met andere voertuigen. Paarden werden zo vervangen door tanks, armoured personnel carriers en andere gemotoriseerde voertuigen. Alleen nog in ceremoniële doeleinden zien we de paarden terug.

Twee gebouwen

Museum Nederlandse Cavalerie beschikt over een uitgebreide collectie die de verschillende periodes van het Cavalerie in Nederland laat zien. De collecties zijn in twee verschillende gebouwen te bezichtigen.

Sint Jorisgebouw

Een groot pand wat dateert uit 1952, maar qua constructie was het al vér voor zijn tijd: het Sint Jorisgebouw. Het is vernoemd naar Sint Joris. Hij was de schutspatroon van de Cavalerie. Aangezien het gebouw oorspronkelijk was bedoeld als lesgebouw, staat het overdragen van informatie nog altijd centraal in dit pand. Nog altijd zijn de oorspronkelijke leslokalen en de centrale gangen te bewonderen.

In dit gedeelte van het Museum Nederlandse Cavalerie leer je alles over de paardentijd en de periode van wielen en rupsbanden. Van verschillende uniformen, handvuurwapens, zilveren voorwerpen, schilderijen, miniaturen en schaalmodellen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te bezichtigen.

Het Landsverkgebouw

14 december 2002: het museum werd officieel uitgebreid met een tweede gebouw. Namelijk met de voormalige garage voor de Zweedse Pantserwagen M38. Om die reden werd dit gebouw ook naar de Zweedse Landverk genoemd.

In het Landsverkgebouw is een groot deel van de collectie historische Cavalerievoertuigen te bezichtigen. Bekijk verschillende objecten zoals motoren en uitrustingen.

Kan jij niet wachten om deze pantsers van dichtbij te bewonderen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum