Museum informatie

Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA
Barneveld

0342-415666
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.5
Jongeren van 7 t/m 18 jaar€2.00
Kinderen t/m 6 jaar Gratis
CJP€2.00
Museumkaart Gratis
Happyhour weekdagen van 11.00 tot 12.00 uur (incl. koffie/thee)€3.75
Groepen (meer dan 15 personen)€5.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Nairac


Archeologisch museum

Hoe overleefde een arme boer het op de zandgronden? Wie woonde er zoal op Kasteel de Schaffelaar? In Museum Nairac kom je alles te weten over de geschiedenis van het Gelderse dorp Barneveld.

Van archeologische vondsten tot andere historische voorwerpen. Door de jaren heen heeft Museum Nairac een brede collectie bij elkaar weten te verzamelen. Wat begon als een hobby voor de burgemeester van Barneveld, en zijn bode Bouwheer uit hen streek De Veluwe, liep al snel uit. Sinds 1975 is het museum dan ook gevestigd in het centrum van het dorp in een zeventiende eeuwse pand genaamd De Brouwerij.

Een jaar lang was het museum gesloten, maar vanaf 1 mei 2013 was het pand en zijn collectie weer te bezichtigen. Het monumentale pand moest opnieuw worden ingericht. Sindsdien beschikt Museum Nairac over elf verschillende themakamers met twee grote expositiezalen.

De burgemeester van Barneveld

Het museum is vernoemd naar de oprichter en de Nederlandse burgemeester Carel Augustus Nairac. Hij was de zoon van meneer Guillaume Jean Jacques Nairac en Antonia Cornelia Besier. Geboren op 6 december 1815 in Deventer. Later studeerde hij rechten aan de Universiteit van Leiden. Daar promoveerde hij in 1838. Na zijn studie begon hij aan zijn carrière als advocaat in Arnhem. Daar werd hij lid van de dienstdoende schutterij.

Pas in 1841 werd Nairac burgemeester van de Gelderse gemeente Barneveld. Tot zijn overlijden, op 5 maart 1883, vervulde hij deze functie. Van 1848 tot en met 1851 was hij ook burgemeester van het Gelderse plaatsje Hoevelaken. Naast zijn taken als burgemeester, verzamelde hij in zijn vrije tijd veel vroegmiddeleeuwse vondsten. Als groot verzamelaar richtte hij, samen met zijn gemeentebode Hendrik Bouwheer, een oudheidskamer in. Hier werd zijn verzameling van vroegmiddeleeuwse vondsten tentoongesteld. Vondsten die in de buurt, op het Kootwijkerzand bij het dorp Kootwijk, vooral werden opgegraven.

Museum Nairac werd later naar hem vernoemd. Nog altijd is zijn verzameling hier te zien, maar ook andere diverse vondsten zijn te bezichtigen.

De collectie

De verzameling van Nairac en zijn gemeentebode Bouwheer, bestaat uit fraai versierde bekers uit de prehistorie, glad gepolijste stenen bijlen, vuurstenen, pijlpuntjes en sieraden van onder andere brons en glas. Deze verzameling vormt de basis voor de vaste collectie van Museum Nairac. Een verzameling die door de jaren heen flink is uitgebreid.

In de vaste tentoonstelling zijn de verhalen van vroeger over de gemeente Barneveld en de Veluwe te ontdekken. Maar er zijn ook wisseltentoonstellingen. Drie keer per jaar is er een nieuwe wisseltentoonstelling over onder andere kunst en design te bezichtigen.

Museum Nairac heeft voor ieder wat wil. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum