Museum informatie

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP
Den Haag

070-3462700
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€5
Jeugd (13 t/m 18 jaar)€5
Studenten€5
CJP€5
Ooievaarspas€5
Uitpas volwassenen€5
Kinderen en Jeugd met Ooievaarspas€2.5
Cultuurkaart€4.25
CJP Jeugd€4.25
Museumkaart Gratis
Vrienden Gratis
ICOM Gratis
Leden Vereniging Rembrandt Gratis
Extra open op de volgende feestdagen: - Tweede Paasdag - Hemelvaartsdag - Tweede Pinksterdag - Tweede Kerstdag Gesloten: op de volgende feestdagen is het museum gesloten: - Nieuwjaarsdag - Eerste Paasdag - Koningsdag - Bevrijdingsdag - Eerste Pinksterdag - Eerste Kerstdag
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Meermanno | Huis van het boek


Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag is het oudste boekenmuseum ter wereld en richt zich voornamelijk op geschreven en gedrukte boeken uit het verleden en heden. Vooral de uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken wordt belicht. De collectie van het museum bestaat voor het grootste deel uit boeken van de westerse boekgeschiedenis, uit alle perioden.

Het museum is gevestigd in het voormalige woonhuis van Baron van Westreenen. De naam Meermanno-Westreenianum herinnert aan de twee personen die het museum hebben opgericht. Samen zijn ze in dit huis een uitgebreide boekenverzameling gestart. In 1852 werd het huis officieel opengesteld als museum.

Collectie

De collectie van het museum bestaat uit een grote verzameling middeleeuwse handschriften en vroege drukken, verzameld door Baron W.H.J. van Westreenen van Tiellandt (1783-1848). Naast boeken verzamelde hij ook voorwerpen uit de oudheid, reissouvenirs en familieportretten. Deze verzameling kun je in het museum op de eerste verdieping bewonderen.

Tentoonstellingen 

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen die je als bezoeker kunt bezoeken. Een van die tentoonstellingen was ‘Foute boeken?’.

Deze tentoonstelling was samengesteld door gastconservator Bert Sliggers en ging over boeken die controversieel zijn geworden vanwege een andere tijdgeest en voortschrijdend inzicht.

Als bezoeker werd je expliciet gevraagd je mening over de tentoongestelde boeken te geven. Zelf bepaalde je of een boek ‘vrijheid van meningsuiting’ is, of dat er ingegrepen moest worden. Denk bij dit soort boeken aan christelijke boeken waarin joodse kinderen worden bekeerd, boeken waar ‘heidenen’ in Afrika door missie of zending worden bekeerd en propagandistische kinderboeken uit de Tweede Wereldoorlog. Actuele thema’s als racisme, seksisme en antisemitisme kwamen in de tentoonstelling voorbij.

Naast je mening over of deze boeken nog ‘konden’ werd er gevraagd of deze boeken op politiek, religieus en maatschappelijk vlak impact hadden op de samenleving.

Met deze tentoonstelling wilde het museum onderzoeken hoe men over boeken dacht die voor een lange tijd onze identiteit en ideeën hebben gevormd, en dat soms nog steeds doen.

Deze tentoonstelling was van 20 oktober 2019 tot en met 1 maart 2020 te bezoeken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.